Nem csökken a felére az özvegyi nyugdíja azoknak, akik rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek, korábban pedig szociális járadékot kaptak.

A parlament hétfőn 336 igen szavazattal, 7 ellenében fogadta el Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló indítványát.
Az Országgyűlés előzőleg egy júliusban elfogadott törvényben rendelkezett arról, hogy aki a tavalyi év végén házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját szeptember 1-jétől a felére csökkentik, az összegtől függetlenül.
Az akkor szintén Balog Zoltán javaslatára elfogadott jogszabályt most megváltoztatták, rögzítve, hogy a nyugdíjcsökkentés nem hajtható végre, az özvegyi nyugdíjak mértéke változatlan marad, vagyis nem csökken annak a nyugdíjnak a 30 százalékára, amely az elhunyt házastársat halálakor megillette.
A nyugdíjak csökkentéséről szóló határozatokat vissza kell vonni.
A módosítás alapján ha valakinek az ellátása az eltörölni javasolt rendelkezések miatt összességében nőtt volna, az a rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásának emeléseként megkapja a különbözetet.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 11-én a parlamentben - egy másik törvényjavaslat vitájában - azt mondta: az ügyben a jogalkotó és a nyugdíjbiztosító is súlyos hibát követett el, ezért a minisztériumban és a nyugdíjbiztosítónál is belső vizsgálatot rendeltek el a személyi felelősség megállapítására.
Szavai szerint az özvegyi nyugdíjának csökkentéséről nagyjából háromezer embert értesítettek, de egyiküket sem éri hátrány, az emberierőforrás-miniszter mindannyiuknak bocsánatkérő levelet küld a kormányzati hiba miatt.



Változatlan marad a korábban rendszeres szociális vagy átmeneti járadékban részesülők özvegyi nyugdíja

A megváltozott munkaképességűek új ellátórendszerének bevezetésével változatlan összeget vagy akár többet is kaphatnak azok, akiknek az özvegyi nyugdíjuk mellett járó szociális járadékát még tavaly állapították meg. Akiknek viszont már 2012-ben állapították meg a rokkantsági, rehabilitációs ellátását, azok csak csökkentett mértékű özvegyi nyugdíjat kaphatnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a parlament döntése értelmében változatlan marad vagy emelkedik az özvegyi nyugdíjuk azoknak, akik 2011. december 31-én az özvegyi nyugdíj mellett átmeneti járadékban vagy rendszeres szociális járadékban részesültek.
A megváltozott munkaképességűek új ellátórendszerének bevezetésével az özvegyi nyugdíjra és a korábbi rendszeres szociális járadékra jogosultak között vannak olyanok is, akik számára magasabb összegű ellátást jelentett az ez év január elsejétől hatályos törvényi változás. Ők - szeptember elsejéig visszamenőleg - a magasabb összegű ellátást fogják megkapni. Ez a változás összesen 8827 embert érint.
A parlament által most elfogadott módosítás azonban nem érinti azokat, akiknek a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátását, illetve az özvegyi nyugdíját 2012. január elseje után állapították meg. Számukra a teljes összegű rokkantsági, rehabilitációs ellátás mellett csak 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj folyósítható.
A szociális államtitkárság kiemelte: "a rokkantsági rendszer átalakításának egyik legfontosabb célja, hogy a megváltozott munkaképességűek közül azok, akik dolgozni tudnak, minél többen részesülhessenek komplex rehabilitációban és ezáltal visszatérhessenek a munkaerőpiacra".


Forrás: MTI