A Határtalanul pályázat keretében sikerült kijutnia Vajdaságba a székkutasi iskolásoknak. A lehetőséget a mentor intézmény Klauzál Gábor Általános Iskola adta a Gregus Máté Tagintézmény számára egy évvel ezelőtt.

Nyolc gyermek kapott lehetőséget a határon kívüli magyar diákok felkeresésére és megismerésére. Május 7-én indultak, és 11-ig tartott a kirándulás, ahol a Klauzálos gyermekekkel együtt utaztak. A koordinátor Kovács Szabina volt, aki a projekt vezetője, és a pályázatot is ő írta.

A Vajdaságban Zentán és Torontálvásárhelyen ismerkedtek meg az ott élő diákokkal a Székkutasiak, ahol közös programokon vettek részt. Fát ültettek, festettek a gyerekek, és előadások keretében hagyomány csere is volt. A diákok a helyieknek bemutatták vásárhely történetéből a hímzést és a kerámiát, de beszéltek Németh Lászlóról is, majd ők is ugyanígy ízelítőt kaptak Zenta értékeiről.

Kirándulásra és városnézésre is volt alkalom, nagy élmény volt a zentai 50 méter magas toronyból kitekinteni, mesélte Szabó János kísérő tanár. Emellett meglátogatták Nándorfehérvárt is, ahol a Duna és a Száva találkozik, és felkeresték a Zentai csata emlékhelyét is.

Voltak szabad programot, a gyerekek nagyon élvezték a Palicsi Állatkertet és a Palicsi-tó partján rendezett sportversenyeket.

A testvériskoláknak ajándékkal is kedveskedtek, székfű és kamillateát vittek a Herbária jóvoltából, valamint Szél István polgármester segítségével Gregus Máté könyvet és CD-t is vittek, amely a Székkutasi Dalkör dalaiból tartalmazott ízelítőt.

Forrás: promenad.hu