A Lovas Klub 2000-ben alakult Székkutason 15-20 fővel, azzal a céllal, hogy a lovas gazdák összefogva közelebb hozzák a lótartást a mai generációhoz, és hogy megőrizzék a lovas hagyományokat. A tavaly egyesületté alakult szervezet javában készül kiemelkedő rendezvényére, a május 26-i Lovasnapra.

Fehér Imre elnök elmondta, rendszeres résztvevői az óvodai, iskolai kirándulásoknak, a Sóshalmi és a Székkutasi Olvasókör arató ünnepségének, továbbá a falusi turizmust is igyekeznek kiszolgálni. Megalakulásuk óta minden évben megrendezik a Lovasnapot illetve a Lovasbált. Büszkén említette, hogy a nevükhöz fűződik az első civil gyermeknap megszervezése a községben. Azóta további szervezetek is bekapcsolódtak ebbe, de a lovagoltatás és sétakocsikázás mai napig népszerű eleme az eseménynek. Kezdeti időkben még lovas tábort is szerveztek gyerekeknek, ahol a lóval való bánást, a lovaglást megtanulhatták, valamint megismerhették a lovas felszereléseket.

Az idők során voltak kilépő tagjaik, és új tagok is csatlakoztak, így a létszám állandónak mondható. Versenyeken is szoktak indulni. Először a helyi rendezvényeken illetve a környező településeken szálltak versenybe, idővel póni kategóriában megyei bajnokságon is indultak, volt, mikor három fogatuk is. A pónisok azóta is aktívak, szorgalmasan járnak versenyekre Csongrád és Békés megyébe, sőt a régión túlra is, és szépen megállják a helyüket. Amúgy általában félvér illetve lipicai jellegű lovaik vannak.

Tavaly nagy megtiszteltetésnek vették a felkérést, hogy a Japánból érkezett gyerekeket megkocsikáztassák. Fehér Imre szerint a gyerekek nagyon élvezték, hogy még a hajtással is megpróbálkozhattak, szinte nem tudtak elszakadni a lovaktól.

A lovasbál megszervezésekor nem a bevételszerzés a fontos, a jó szórakozás, a fiatalok helyben tartása a cél. Az utóbbi években Szilveszterre időzített rendezvényen együtt mulatnak ifjak és vének.

2011-ben határozták el, hogy a Lovas Klubot egyesületté alakítják, és pár hónapon belül adódott számukra egy pályázati lehetőség. A Leader pályázatot az önkormányzat segítségével készítették el. Egymillió forintot nyertek, amit a május 26-án megvalósuló XII. Lovasnapra fordítanak.

A Lovasnap 8.30-kor zenés ébresztővel, a fogatok felvonulásával indul. Az ünnepélyes megnyitót követően kezdődik a pályabemutató, majd az akadályhajtás két részletben, de lesz fuvaros verseny is gumis kocsik számára. A nap eseményeit csikósbemutató és egyéb látványos lovas programok is színesítik. A lovaspályán zajló programok az eredményhirdetéssel véget érnek, de a Művelődési Házban folytatódik a mulatság, a nagymágocsi mazsorettek adnak műsort, utána pedig Koltai Zoltán nótaénekes és zenész társai gondoskodnak a jó hangulatról.

Forrás: Kutasi Hírek