Dr. Kallai Árpádot, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatóját is megkérdeztük a Székkutast érintő egészségügyi változásokról, melyeknek első lépése, hogy az orvosi ügyelet Orosházáról Hódmezővásárhelyre kerül.

– Mindig úgy tudtam, és a székkutasi emberekkel való beszélgetés is ezt erősítette meg, hogy ők Hódmezővásárhelyen szeretnék igénybe venni a kórházat illetve az egészségügyi ellátórendszert – fogalmazott dr. Kallai Árpád, hozzátéve, hogy az egészségügyi ellátórendszer átalakítása folyamatban van, de már sok minden letisztázódott. Az egyik ilyen dolog, hogy a lakossági igények és a polgármesterrel folytatott egyeztetések alapján Hódmezővásárhelyen lesz a fekvőbeteg ellátás, valamint a vásárhelyi Sürgősségi Osztályon történik a sürgősségi szakellátás. A főigazgató kijelentette, hogy ha ez így összehangolva, egymásra épülve fog megjelenni, és a székkutasiak tudják, egy-egy bajjal hová telefonáljanak, hol forduljanak orvoshoz, és ez egy állandó fix hely, akkor ez mindenképpen az előnyükre szolgál.

Az orvosi ügyelet tekintetében pedig azzal válhat biztonságosabbá a székkutasi helyzet, hogy egy olyan rendszerbe kerülnek bele, amely nagyon szoros együttműködésben dolgozik a legmagasabb szintű sürgősségi ellátást biztosító szervezettel, az Országos Mentőszolgálattal, így az ellátásszervezés tekintetében előnyös helyzetbe kerülnek – mondta Kallai Árpád.

– Ha Székkutas lakossága, amely érzésem szerint mindig is Vásárhelyhez tartozónak érezte magát, egy egységes ellátórendszerben kapja azt a nagyon fontos szolgáltatást, amelyet az egészségügy tud nyújtani, akkor ez csak előnyös lépés lehet – szögezte le a kórházvezető, aki azt is megjegyezte, hogy sok munka van még addig. Most zajlik az ellátórendszer átalakítása és a pontos határok kijelölése, a területi ellátási kötelezettség kialakítása, a struktúrák meghatározása, de Kallai Árpád úgy gondolja, az eddigi tárgyalások mind arra irányultak, hogy többek között Székkutas helyzetét is rendbe tegyék, és a község is a megfelelő struktúrában tudja az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni.

A nemrég megnyitott Sürgősségi Osztály eddigi működésének tapasztalatairól is megkérdeztük a főigazgatót. – Nagyon nehéz és összetett feladat egy új osztály beindítása, úgy hogy az a szakma szabályainak megfelelően tudjon működni. Ez sok-sok kihívást tartogat magában, de úgy érzem, sikerült ennek a feladatnak megfelelni. Nagyon sok kolléga dolgozik azon, hogy az ellátás gördülékeny legyen, és a legmagasabb színvonalon történjen. Most már megismerkedtek a környezettel, belakták az osztályt, és minden a működést segítő momentum, így például az informatikai rendszer rutinná vált. Azok a nehézségek, amelyek az első napokban, hetekben még jelen voltak, egyre jobban kiküszöbölődnek, és az osztály a részévé válik a kórháznak. Természetesen mindig vannak sajátos esetek, amelyek egy-egy személyt kellemetlenül érintenek, de mindenki azért dolgozik, hogy a lehető legmagasabb színvonalon és a legnagyobb biztonságban tudjuk ezt a szolgáltatást nyújtani, hosszú távon is – fejtette ki dr. Kallai Árpád.

Forrás: Kutasi Hírek