Hódmezővásárhely Anno… címmel hamarosan hiánypótló kiadvány kerül a boltok polcaira, archív képeken bemutatva a korabeli város életét 1862 és 1944 között. A kötetről kérdeztük kiadóját, Popovits Richárdot, valamint Nagy Verát és Bernátsky Ferencet a könyv szerkesztőit.

Popovits Richárd nem kezdő a hasonló kiadványok megjelentetésében, hiszen Szarvasról, Békéscsabáról, legutóbb pedig Szegedről is adott már ki könyvet. Orosházi születésű, így tervezi annak a városnak is a kiadványát.

Nagy Verától és Bernátsky Ferenctől megtudtuk, hogy a kötet a fotózás őskorától 1944-ig gyűjt össze fotókat Vásárhely és környéke életéből több mint 250 felvétel segítségével. A hét fejezetre osztott könyv tematikusan halad a különböző témákon. A kőfalon innen című rész elsősorban a város korabeli épületeit, utcáinak hangulatát, lakosságának mindennapjait mutatja be. Számos olyan épületet, helyet felvonultat, mely már valóban csak a múlté, emlékét csak e fotók őrzik.

A kőfalon túl a város századfordulós mezőgazdaságába, paraszti életébe enged bepillantást. Számos ritkaság található ebben a fejezetben, mint a Gregus családnál készült fotók, vagy a kutasi tanyavilág bemutatása, amely akkor még Vásárhely része volt.

Külön fejezet mutatja be Paraszt Párizs mesterségeit és mestereit, különös tekintettel a nagy hagyományokkal bíró fazekasságra és malomiparra. A következő részt a művészetnek szentelték, többek között számos a Plohn család műtermében készült fényképfelvétellel. Találunk itt fotót Tornyai Jánosról és Kiss Lajosról, de Czutor Béláról is.

Csaknem 100 esztendő jeles eseményeit mutatja be az a fejezet, melyben a város régi polgármesterei, vezetői, tisztségviselői és híres alakjai mellett bepillantást nyerhet az olvasó a korabeli ünnepek, események pillanataiba, de megtalálható az 1934-ben felavatott Kossuth téren álló félárbocra eresztett országzászló fotója is.

Egy ilyen könyv nem maradhat műtermi fotók nélkül ezért a hatodik részt ennek áldozták. Ebben a Plohn család, Várady Gyula illetve a Till család üzleteiben készült fotókat mutatnak be a szerkesztők. Az utolsó fejezetben pedig az ünnepnapokat állítják szembe és párhuzamban a dolgos hétköznapokkal.

Popovits Richárd elmondta a nagyközönség is hamarosan megismerheti a könyvet - amelyből első körben 1500+1000 példány készült - egy író-olvasó találkozó keretében, ahová jó szívvel veszik a régi fotókat, reprodukciókat, hiszen kíváncsiak, kik őriznek még emlékeket e nagyszerű korszakból.

Forrás: promenad.hu