Zarándokhellyé vált Székkutas. A kis falu egy híres románc miatt először regény, majd világhírű film főszereplőjévé tette falubelijüket, Piroskát. A lányra turizmust szeretnének építeni.

Már régóta nem csodálkoznak a székkutasiak azon, ha külföldi rendszámú kocsik állnak meg falujukban. Egy megtörtént eset alapján íródott regény ugyanis híressé tette az apró magyar települést. Hugo Hartung német író ugyanis fiatal korában beleszeretett egy helybéli lányba, Piroskába. Szerelmi története alapján az időközben híressé vált író regényt írt, amelyből később film is készült. A lány ugyan rég nem él, mégis minden róla szól. Háza emlékmúzeum, arca több helyen is feltűnik. – Láttuk, hogy a német turisták által kedvelt helyek gyakran felhasználják a Piroska kultuszt. Mi, akik a helyszínen élünk, még inkább kihasználhatnánk az ebből adódó előnyöket – magyarázza Szél István polgármester. – Először a Piroska nevet védetjük le, majd teákat, tésztákat, babákat fejlesztünk ki saját erőből. A vasútállomást és több helyet kiposztereznénk, lefestetnék, hogy Piroskára utaljon.

A településen mindenki büszke Piroskára. – A könyv és a film egyik híres jelenete egy esküvő – meséli Nagy Lajos. – Régen nosztalgiavonat és programok is voltak, amelyek a film és a regény egy-egy jelenetét adták elő. Annak idején jártam az író özvegyénél, eredeti relikviákat kaptam tőle, ezek most itt találhatóak. Nagyon várom, hogy teljesen magunkénak mondhassuk.

Forrás: www.borsonline.hu

A cikk a következő linkre kattintva megtekinthető:

http://www.borsonline.hu/20120425_piroska_fellenditi_a_falut