Hétfőn délután lakossági fórumot tartottak Székkutason, ahol Szél István polgármester és a település képviselői folytattak párbeszédet a lakosokkal. Szóba kerültek a közelmúltban végrehajtott és a közeljövőben tervezett fejlesztések, a lakossági észrevételek és az októberi népszavazás is.

Ahogy az elmúlt években is jellemző volt Székkutason megtartották a szokásos településüzemeltetési fórumot, ahol Szél István polgármester beszámolt a közelmúltban végrehajtott belterületi útaszfaltozásról, amely 100 millió forint értékben valósulhatott meg. Ebből 85 millió volt a tényleges aszfaltozás, illetve a maradék összegből forgalom technikai eszközöket és közlekedési táblákat vásároltak, valamint a belterületi csatornázásra is fordítottak.s

Mintegy 7 millió forint maradt meg, amelyet az idei évben, illetve legkésőbb a következő esztendőben használnak fel. A polgármester három lehetséges ötletet vázolt. Az egyik szerint a településre be és kivezető utakat látnák el kamerákkal, vagy forgalomlassító eszközöket vásárolnának, esetleg járdaprogramot hirdetnének. Ez ügyben még folyik a diskurzus.

Az év végi, jövő év eleji tervek között szerepel a Gregus Máté valamint Temesvári utcák, illetve a köztes utcák csapadékvíz elvezetésének megoldása is, a tervezett fejlesztések azonban sokrétűek.

A piac környékét is fejlesztenék, a lángossütő melletti épületeket lebontanák és új épületegységet húznának fel, ahol 3-4 üzlethelyiséget alakítanának ki, amellyel a település arculata is előnyösebb lehetne. Tervezik a faluház melletti ingatlan felvásárlását, ahol Piroschka skanzent létesítenének.

A tervek között szerepel az egészségház belső felújítása mintegy 90 millió forint értékben, komplett átalakításról van szó, valamint orvosi eszközök és bútorzat vásárlásáról. Valamint külső szigetelést is kapna az épület. A művelődési ház födémszerkezete és a tetőcsere is része a terveknek, 50 millió forint értékben, illetve feleennyiből a műfüves labdarúgópálya is elkészülhet, de megtörténhet a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése is.

A következő három évben biztonságtechnikai fejlesztésekre, kamerarendszer kiépítésére is szeretne pályázni az önkormányzat, utóbbi keretében nem csak a 47-esen, hanem a faluközpontban, esetleg más utcákban is térfigyelőket helyeznének el. Az óvoda mosdóinak felújítása is megtörténhet további 10 millió forintból, de minden évben szeretnének járdaprogramot hirdetni és a fásítást is folytatnák.

Szóba kerültek a települést érintő más pályázatok is. Így a hódmezővásárhelyi Rárósi út Nagymágocsi úttal történő összekötése, amelyet Vásárhely pályázott meg.

A csokoládé üzem egy 1 milliárd forint értékű pályázat keretében építene új csarnokot, termékgyártóval valamint csomagológépekkel, ezzel műszakonként 10-15 főnyi új munkahelyet teremtve. Valamint a Herbária Zrt. is gyártócsarnokot létesítene, további 10 fős munkahelyet létrehozva, a terv a különféle kapszulás gyógynövények készítése. Ezekben a projektben az önkormányzat konzorciumi partnerként működik közre.

Szél István beszámolt arról, hogy az önkormányzat több civilszervezetet is támogatott az elmúlt időszakban, de a gyermekétkeztetésben is segítséget nyújtottak, illetve létrehozták a települési értéktárat.

A polgármester felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy néhol az újraaszfaltozás következtében az út magasabbra került, mint a járda, így belvizes problémák kialakulhatnak a jövőben, erre fel kell készülni. A lakossági észrevételek többsége is ezen probléma rávilágítására irányult. Néhol az új útpadkával nem voltak elégedettek, valamint az Erkel és Szélmalom utcák változatlan állapota is téma volt. Utóbbi két szakasz állami tulajdonba tartozik, viszont jó hír lehet a lakosok számára, hogy az említett vásárhelyi projekt keretében a Nagymágocsi út felújítása 2017-ben megkezdődhet, első körben az S-kanyarig újulhat meg az érintett rész.

Szél István polgármester érintette az október eleji népszavazás témakörét is .Kiemelte, hogy egy becsületbeli ügyről van szó, egy olyan fontos kérdésről, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa. Az Unióban a magyar emberek dönthetnek először arról, hogy elfogadják-e a betelepítési kvótát vagy sem.

„Arra kértem a helyieket, hogy éljenek demokratikus választójogukkal és ha lehet nemmel szavazzanak. Előttem már többen is megfogalmazták: A magyar egy vendégszerető nép, aki várja és befogadja azokat, akik segítséget kérnek. Ehhez azonban kopogtatni kell, nem kerítést törni és téglát dobálni, mert ez igencsak helytelen. Természetesen a humanitárius hangok is jelentősek, én is foglalkozom azzal, hogy mi lesz a gyermekekkel. A problémát azonban ott, helyben kell megoldani.”

Forrás: promenad.hu