A székkutasi képviselőtestület hétfői ülésén egyhangúan fogadta el az iskola megbízott vezetőjének beszámolóját, amely során elhangzott: az intézményben megfelelő színvonalú oktatás folyik.

A testületi ülésen az iskola működéséről tartott beszámolójában Patyi Éva, a Klauzál Gábor Általános Iskola Gregus Máté Tagintézményének megbízott vezetője elmondta: a most véget ért tanévben 132-en jártak az intézménybe, a tanulók közül 11-nek kitűnő, 12-nek jeles, míg 66-nak jó eredmény került a bizonyítványába. A vezető hozzátette: a tanév végén egyetlen diák sem bukott meg, így évismétlésre, pótvizsgára nem kerül sor Székkutason.

Az iskolában több tanuló tartozik a hátrányos helyzetűek közé, akiknek felzárkóztatásáról pályázat segítségével támogatott programokkal gondoskodnak, míg a kiemelkedően tanulókat tehetséggondozással segítik.

Tóthné Kecskeméti Katalin, a Klébelsberg Intézményfenntartó hódmezővásárhelyi tankerületi igazgatója a testületi ülésen felszólalva arról beszélt, hogy a kiírt intézményvezetői pályázatra csak a megbízott vezető adott be pályázatot. Tapasztalat szerint az iskola jó kapcsolatot tart fenn az önkormányzattal és a község szervezeteivel, ami azért is fontos, mert az iskolát az intézményfenntartó működteti, a gyerekek azonban székkutasiak. Az iskolában 11 helyi pedagógus tanít, mellettük eddig öt vásárhelyi tanár oktatta a kis óraszámú tantárgyakat, és az osztályok létszáma minden évfolyamon eléri a szükséges szintet.

Sajti Mihály képviselő kérdésére a tankerületi igazgató elmondta: az országos kompetencia mérések szerint megfelelő szintű oktatás folyik a kutasi iskolában, míg a képviselő másik kérdésére, amely a hátrányos helyzetű diákok nyilvántartására vonatkozott, az igazgató rámutatott: ezeket az adatokat a szülők önkéntesen adják meg, de érdekük is, hiszen így gyermekük hozzájuthat a magasabb szintű ellátáshoz.

Szél István polgármester és a tankerület vezetője megállapodtak, hogy utána járnak, hogyan pályázhatna az iskola a beázó lapos tetejének felújítására, és mindketten szorgalmazták, hogy az iskola végezze el a szülők körében az anonim elégedettség mérést, továbbá kísérjék figyelemmel a nyolcadik osztály végzett tanulók további sorsát, hogy kiderüljön, melyik intézményben kezdik meg valójában az új tanévet.

A testületi ülésen elhangzott: a kutasi óvodában folyik angol oktatás a kicsik számára, amelynek folytatásaként a délutáni foglalkozások keretében van lehetőség az első három osztályban ezzel a nyelvvel foglalkozni. A megbízott intézményvezető beszámolóját a képviselők egyhangúan fogadták el, és Szél István polgármester hozzátette: támogatja, hogy az intézményfenntartót Patyi Évát bízza meg az iskola vezetésével.

A családsegítő és gyermekjóléti ellátásról szóló beszámoló során Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ vezetője azzal fordult a testülethez, hogy egy diszkrét beszélgetésekre alkalmas helyiséget biztosítsanak a szolgálat és kliensei számára, az idősek otthonában most rendelkezésre álló lehetőég ezt a kritériumot nem teljesíti. Szél István polgármester válaszában elmondta: a megújuló egészségügyi rendelőben lehetőséget biztosítanak majd a szolgálat megfelelő működéséhez is.

A település szociális szolgálatszervezési koncepciójáról szóló napirend kapcsán Bálint Gabriella rámutatott: a település jövőjét az jelentheti, ha egyre több gyermek születik, addig is gondoskodni kell az idősek ellátásáról, eldöntve, hogy az otthoni ellátást, vagy a központi intézményben biztosított ápolást részesítik előnyben, míg a jó egészségi állapotnak örvendő időseket be kell vonni a község életébe az önkéntes tevékenységeket keresztül. A beszámolókat a testület egyhangúlag támogatta.

A vadásztársaság egykori lőterének értékesítéséről is döntöttek a képviselők, a 3400 négyzetméteres területet annak szomszédja vásárolhatja meg 400 ezer forintért.

Székkutas a Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-vel köt szerződést öt évre a testület határozata alapján a szolgáltatás igénybe vételére, amely változást nem fog jelenteni a kutasi polgárok számára, és a polgármester indítványa alapján a testület eltekint a felújítás alatt lévő művelődési központban működő üzletek öt havi bérleti díjától, hiszen a felújítás alatt azok nem tudtak megfelelően működni.

Szél István polgármester a testületet arról is tájékoztatta, hogy a megújult sporttelep 78 ezer forint bevételt ért el májusban, míg június első három hetében 71 ezer forint bevételt produkált, amelyből a hölgyek számára vásárolnak tornafelszereléseket.

A csatorna beruházás közbeszerzése folyik – tette hozzá a község vezetője -, és már folynak a régészeti feltárások a 47-es út felújításához kapcsolódóan. A tervek szerint ennek keretében gyalogátkelőt alakítanak ki a fűút és a Murgács Kálmán utca kereszteződésében. A zárt ülés kezdete ellőtt Szél István még arról is szólt, hogy az ütemezésnek megfelelően folyik a művelődési ház felújítása, valamint kijelentette: jól sikerült a településen első alkalommal megrendezett múzeumok éjszakája is.

Forrás: promenad.hu 

A Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola Gregus Máté Tagintézményének beszámolóját az alábbi linkre kattintva olvashatja: 

http://szekkutas.hu/documents/A_Hodmezovasarhelyi_Klauzal_Gabor_Általanos_Iskola_

Gregus_Mate_Tagintezmenyenek_beszamoloja.pdf