A székkutasi általános iskolában április 22-éhez közeli időpontban hagyományosan megemlékeznek a Föld Világnapjára, olyan programokat szerveznek, amelyek a Föld védelmét szolgálják. Az intézményben zajló projekthét részeként április 20-án délután vetélkedőt szerveztek a diákoknak.

A vetélkedőn egészséges életmóddal, a víz, a föld és a levegő védelmével, nemzeti parkjainkkal, természeti értékeinkkel kapcsolatos kérdések szerepeltek, a környezettudatos magatartásra nevelést szem előtt tartva – tudtuk meg Tembel Tibor intézményvezetőtől. A 4-5. osztályos tanulók természetismeret tankönyve volt az alap, de a verseny meghirdetésétől számítva hagytak időt a felkészülésre, és olyan feladatok is voltak, amelyekhez csak logikai gondolkodás és ügyesség szükséges. Nagyon fontos, hogy a gyerekek csoportban dolgoznak, mivel a kompetencia alapú nevelésben a csoportmunka ösztönzése döntő jelentőségű. A feladatokat Tembel Tibor állította össze, a kiértékelést és a pontozást az osztályfőnökökből álló zsűri végezte.

- A projekthét során két felső tagozatos osztályt tanórai keretekben is bevontunk ezeknek az ismereteknek az oktatásába. A tanórán kívüli tevékenységként ellátogattunk a gyógy- és fűszernövényeket előállító Herbária üzemegységbe. Ez már csak azért is tanulságos volt, mert az iskola két év óta rendelkezik üvegházzal, ahol gyógynövényeket termesztenek a gyerekek. Kerékpártúrát is tettünk a kardoskúti pusztába, ahol az ébredező természet színeire, valamint a növény és állatvilágra hívtuk fel a diákok figyelmét – mondta el Tembel Tibor, aki szerint bár a székkutasi gyerekek is szeretik a tévét és a számítógépet, még nem távolodtak el a természettől, és nem nehéz megnyerni őket egy gyalog- vagy kerékpártúrára.

Plakát és rajzpályázatot is hirdettek, amelynek kiállítása és eredményhirdetése hétfőn lesz, akár csak az országos szemétszedési akció, amelyhez az iskola felső tagozatos tanulói is csatlakoznak tanáraik vezetésével. Ennek nem titkolt célja az is, hogy a gyerekek jobban átgondolják, eldobják-e a szemetet.

A vetélkedő egyik résztvevője, Dovalovszki Dóra szerint a környezetvédelem azért hasznos, mert tíz év múlva maguk is érezhetik annak hatását, ha most nem szennyezik a vizeket és nem szemetelnek. Dóra nagyon szereti az erdőt, a madarak csicsergését.

Forrás: promenad.hu