Az Ovizsaru Programot Székesfehérváron dolgozták ki, és ezt adaptálták Csongrád megyében 2010-ben. 2011 elején a székkutasi óvoda is csatlakozott a programhoz.

A program egy bűn- és balesetmegelőző prevenciós program, amely a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve félelemkeltés nélkül a magabiztos viselkedést erősíti meg, tudatosítja a veszély elkerülésének lehetőségeit. A helyes és biztonságos viselkedést mélyíti el.

Megismerteti velük az önállóság lényegét, a felelősségtudatot, a problémamegoldás lehetőségeit. Megmutatja a gyerekeknek, hogy a rájuk leselkedő veszélyhelyzetekben mit kell tegyenek, hiszen a szülők nem lehetnek mindig mellettük.

Sajnos a kiskorú korosztály is ki van téve a bűnözésnek, és sajnos nagyon sokszor előfordul közlekedési baleset is. A program így hat témakört dolgoz fel. Foglalkozik az ismerkedés szabályaival, a szabályok, utasítások betartásának fontosságával. Az idegen személlyel való találkozás és az ajándék elfogadás, az egyedül otthon tartózkodás szabályaival, a veszélyforrásokkal a lakásban, a testi épség védelmével és megóvásával, végül a közlekedés szabályaival.

 Általában a nagycsoportosokhoz szól ez a program, de Székkutason a nagy és a középső csoportban van bevezetve, mivel részben osztott csoportról van szó.

Forrás: promenad.hu