Az elmúlt időszakban harmadik alkalommal rendeztek egészségügyi szűrőnapot Székkutason. Az Egészségházban rendezett programon az EVP Programiroda munkatársai, valamint dr. Bakos Attila háziorvos is részt vett. A szűrések iránt most is sokan érdeklődtek.

Vérvétellel, dietetikai és életmód tanácsadással, csontsűrűség méréssel, szív és érrendszeri valamint daganatos betegségek szűréseivel várták szombaton délelőtt a székkutasiakat a helyi Egészségházban.

Ez alkalommal az Egészséges Vásárhely Program – Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével valósult meg a program, amely egy két millió forintos pályázati támogatásból jött létre, tudtuk meg Szél Istvántól, Székkutas polgármesterétől. Az EVP és a helyi önkormányzat együttműködése már a korábbi években is jellemző volt, a kutasi egészségfejlesztési koncepciónak fontos elemét képezik ezek a szűrések, amelyeket már a korábbi években is több alkalommal lebonyolították.

„Igyekeztünk ezúttal házhoz hozni a szűrést, hogy az érdeklődőknek ne kelljen kilométereket utaznia Vásárhelyre vagy Orosházára. A jövőben pedig szeretnénk az igényekhez alakítani az egészségügyi programjainkat.” – fogalmazott a polgármester.

„Hosszútávon mindenképpen szerencsés lenne, ha az egészségügy erősödne, fontos a szűrésekre való odafigyelés, az ezeken történő megjelenés. Ha időben észrevesszük sokkal könnyebb megelőzni a bajt, hiszen egy alig égő háztetőt is könnyebb eloltani, mint egy lángoló tetőt.” – tette hozzá Dr. Bakos Attila, a település háziorvosa.

A szűrések és az azokon történő részvétel hazánkban meglehetősen gyerekcipőben jár, viszont Székkutason igyekeznek megragadni minden lehetőséget ezek népszerűsítésére. Ennek köszönhetően a korábbi években jó eredményeket sikerült elérni, sokan vettek részt a különféle szűréseken, több esetben komolyabb betegségek kialakulását is sikerült megelőzni.

A kutasiak körében a legnagyobb problémát a magas vérnyomás okozza, a lakosok csak nem fele küzd ezzel a betegséggel. 200 fő felett van a cukorbetegek száma is, ez a szám pedig ha lassan is, de évről-évre növekszik. A háziorvos elmondása szerint a krónikus légúti megbetegedések is jellemzőek, elsősorban a dohányosok körében, valamint asztmások is akadnak, de daganatos betegségek is előfordulnak.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna az EVP-Egészségfejlesztési Iroda programigazgatója elmondta, hogy a mostani pályázatban elsősorban a tanyasi emberek szűrésére szerették volna a hangsúlyt helyezni. Beszélt arról is, hogy a székkutasiakkal évek óta jó a kapcsolatuk és habár a szűréseken sokszor már ismerős arcok jelennek meg, azért mindig akadnak olyanok is, akik elsőként vesznek részt ezeken a programokon. Hozzátette, hogy a vásárhelyi prevenciós rendelőbe is várják az érdeklődőket, ahová külön is érdemes lehet ellátogatni, hiszen ott egy hosszabb életmód tanácsadásra nyílik lehetőség így az személyre szabottabb.

„A kutasiak mindig aktívak, most is sokan jelentek meg, habár nem bántuk volna, ha még többen érkeznek a mai napon. Az önkormányzattal és dr. Bakos Attila háziorvossal jó a kapcsolatunk, de egyénileg is igyekszünk szűréseket szervezni a településen, valamint népszerűek mozgásprogramjaink is.”

A szombati szűrőnapon 8 és 12 óra között várták az érdeklődőket.

Forrás: promenad.hu