Kedden, Székkutason is megemlékezéseket tartottak, ahol Szél István mondott köszöntő beszédet. – 48’ öröksége nem üresedett ki, különösen nem a helyi közösségek szintjén. Ezen az ünnepen nemzeti trikolorba öltöznek településeink, és kokárdát tűznek szívük fölé polgárai, hogy felidézzék múltunk egyik legnagyobb korszakát – mondta el beszédében a polgármester.

Reggel nyolc órakor ünnepi istentisztelettel kezdődött az ünnepi sorozat. Az igét Jakab Zoltán Tibor plébánia kormányzó és Vladár Sándor református lelkész hirdette.

Kilenc órakor zászlófelvonást és koszorúzást tartottak, a ’48-as kopjafánál. Ezek után az ünneplők a Művelődési házban folytatták a megemlékezést.

Szél István mondott ünnepi köszöntőt.

„Március idusán is büszkék lehetünk, mi, székkutasiak, vásárhelykutasiak, hiszen van mire emlékeznünk. A vásárhelykutasi, sóshalmi és hódmezővásárhelyi emberek becsületesen kivették a részüket 1848 forradalmából. Ha 168 esztendővel visszapörgetjük a történelem kerekét, felidézhetjük azt is, hogy a Csongrádi Nemzetőrség felét megalakulásakor vásárhelyei, vásárhelykutasi polgárok alkották.” – mondta el Szél István, Székkutas polgármestere.

Az ünnepi műsort a Gregus Máté Általános Iskola diákjai és a Suli Színpadosok adták elő. Felkészítő tanáruk Kovács Lászlóné volt.

A községben hagyományosan ezen az ünnepen díszpolgári címet adományoznak azoknak, akik sokat tettek Székkutasért. Idén Valter Jánosné részesült ebben a kitüntetésben. Posztomusz díszpolgári címet ítéltek Tóth Jánosnak. Az elismerést Tóth Jánosné vette át.

A megemlékezések végén megnyitották Hézső Ferenc Kossuth-díjas festőművész kiállítását.

Forrás: promenad.hu