Az 1848-as honvédek megvédték a hazát. Hősök voltak, büszkék lehetünk rájuk, mert megteremtették a szabadság lehetőségét – mondta Lázár János országgyűlési képviselő hétfőn este Székkutason, a Gazdaköri bálon.

A Székkutasi Kistermelők Szövetsége minden esztendőben tart megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. Idén első alkalommal a Sportcentrum adott otthont az eseménynek.

A Gazdaköri bált Paplukács Dóra, a szövetség elnöke nyitotta meg. Portálunknak elmondta, az új elnökség tervei közé tartozik, hogy a jelenlegi 15-20 fős taglétszámot bővítsék, és fiatalok is csatlakozzanak hozzájuk. A cél természetesen továbbra is az, hogy a helyi kistermelőket szaktanácsokkal tudják segíteni.

- Az 1848-as honvédek megvédték a hazát. Igazi hősök voltak, mert megteremtették a szabadság lehetőségét – jelentette ki beszédében Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerint 1848 fontos ünnep a vásárhelyiek és a székkutasiak számára, ugyanis a térségből sokan küzdöttek a magyarokért Kossuth hívószavára.

- Más ünnep, mint például az államalapítás, vagy az 1956-os pesti forradalom távolinak tűnhet a környéken élők számára. Ilyenkor azonban a déd- és ükszülőinkre is emlékezünk. Ha nincsenek a ’48-as honvédek, ma nem élhetnénk, nem cselekedhetnénk, és nem beszélhetnénk szabadon – tette hozzá a miniszter.

Ezt követően a Kankalin Néptáncegyüttes lépett a bálozók elé. Székkutas testvértelepülési kapcsolatot ápol Révvel, így a romániai községből is érkeztek vendégek a mulatságra.

Forrás és fotók: promenad.hu