Nagy utat tett meg Székkutas az elmúlt pár hónapban: végéhez közeledik ugyanis a szennyvíz-beruházási projekt – legalábbis, ami a kivitelezési munkálatokat illeti. A Rádió 7 Napraforgó műsorában hétfőn lakossági fórum keretében számolt be Szél István polgármester, Hunyák Zsuzsanna jegyzőasszony, valamint Fodor Artúr, a Duna Aszfalt Kft. művezetője a projekt jelenlegi helyzetéről.

Kisebbfajta „Odüsszeiát” élhettek meg a székkutasiak ebben az évben: csatornázás, vízhálózat-karbantartás, 47-es út felújítása, szélesítése. Mindez egy időben. A hasonlat persze nem jó, hiszen a falubeliek nem hánykolódtak éveket a tengeren (hiszen a teljes projekt megvalósítási ideje nem volt több pár hónapnál: 2015. júliustól 2015. októberig zajlottak, zajlanak a munkálatok), maradtak helyben, hogy átéljék a település egyik – ha nem a legnagyobb – beruházását. Ami a költséget illeti, valóban hatalmas méretekről beszélhetünk: 1.368.453.468 forintos támogatásból valósul meg a projekt.

Márciusban lelkesen tudósítottunk a Székkutas Község szennyvízelvezetésének és szennyvíztisztításának fejlesztési megvalósítása nevű, KEOP-1.2.0/09-11-2012-0028 számú projekt ünnepélyes megnyitójáról, amelyen időkapszula elhelyezésével hangsúlyozták a beruházás jövőt meghatározó voltát.

A hétfői Napraforgóban többször szóba került, hogy mennyire megterhelő volt ez az időszak mindenkinek. A talajvíz nagyban megnehezítette a kivitelezők dolgát: ugyan ez nem jelentett a munkálatokban késedelmet, mert addig is más feladatokat tudtak folytatni, de a lakosok sokszor panaszkodtak a szivattyúkra, amiktől nem lehetett aludni, létezni.

Fodor Artúr, a Duna Aszfalt Kft. művezetője is a talajvizet emelte ki legnagyobb problémaként, ami az egész kivitelezés során felmerült. Emellett kisebb-nagyobb akadályok adódtak, de minden esetben, amikor panasz érkezett közvetlenül hozzájuk vagy az önkormányzat által, azonnal cselekedtek, felmérték a helyzetet, és a lehetőségekhez mérten orvosolták. A szennyvíztisztító-telep – amely jelenleg 75 százalékos készültségben van, de a szerződésben lefektetett október 30-i határidőre ez is kész lesz – esetében a régészeti munkálatok okoztak némi csúszást (hiába, néha napján adózni kell a kultúra és a tudomány oltárán is).

Örömteli esemény volt azonban, amikor júliusban világossá vált, hogy százszázalékos támogatást nyert a pályázat, aminek értelmében a lakosság mintegy 130 millió forintos önerőhozzájárulást kaphat vissza. Nagy kérdés azonban, hogy mi lesz ennek a pénznek a sorsa. Az Európai Unió nem támogatja az útfelújítást.

- A székkutasi képviselőtestület két dologban gondolkodik a pénz sorsát illetően. Az egyik lehetőség, hogy az önkormányzat szinte száz százalékban visszafizeti az összegeket a lakosoknak. Ez 200-250 ezer forintot jelent családonként, illetve ahol van már meglévő gerincvezeték, ott 60 ezer forintról beszélünk. Azonban mi próbálunk majd mindenkit meggyőzni, érdekeltté tenni abban a kérdésben, hogy egy kicsit ebből az összegből hagyjanak bent (előreláthatóag ez körülbelül 40 ezer forintot jelent), hiszen az megfelelő útalapot képezne, amelyből teljes mértékben fel lehetne újítani 2016-17-ben az utakat. Ennek érdekében a következő időszakban még elindítunk egy lakossági fórumsorozatot, amelyen tájékoztatjuk a lakosságot, milyen lehetőségek vannak a pénz sorsát illetően. A döntés azonban a székkutasiak kezében van, nem a polgármester, nem a jegyző és nem is a képviselőtestület fogja eldönteni, hanem a lakosok egyöntetűen  – fogalmazott Szél István polgármester.

A beruházás jelenleg közel százszázalékos készültségbe érkezett. Ez azt jelenti, hogy a gerinchálózat kiépítése teljesen kész, a házi bekötésekből 1 százalék van hátra. Ez utóbbi esetében Székkutas Község önkormányzata az ún. narancssárga csövek beszerzésére kedvezményt biztosított, ezzel mintegy 20-25 ezer forintos megtakarítást eszközölve mindazoknak, akik igénybe vették – eddig 271 ingatlan élt is ezzel a lehetőséggel. Ami még ezután következik, az az aszfaltozás, helyreállítás, egy-egy járda felbontás esetében a betonozás, valamint az átemelőknek a tereprendezése, üzembe helyezése.

A próbaüzem hat hónapos időszaka után pedig már élesben is kipróbálhatják a székkutasiak a szennyvízvezetékeket. Várhatóan 295 forintot kell fizetni köbméterenként a szennyvízkezelés díjaként.

- Ha valaki nem köt rá a vezetékre, akkor lényegesen magasabb költséggel kell számolnia, ugyanis ez esetben az illetőt talajterhelési díj fizetésére kötelezik, ami 1800 forint köbméterenként – tájékoztatta a hallgatókat Hunyák Zsuzsanna, Székkutas község jegyzőasszonya.

Széchenyi 2020, Befektetés a jövőbe. Készült az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, Székkutas község önkormányzat megbízásából.

Forrás: promenad.hu