Az április 15-i vasúti és autóbuszmenetrend-változás után naponta összesen mintegy 410 vonat és 30 autóbusz nem közlekedik majd, a párhuzamos közlekedés megszüntetésével a buszokról utasforgalmat generálnak a vonatokra −közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A módosítások közlekedési napoktól függően eltérő számú járatot érintenek, a MÁV-Start vonatkilométerben számított teljesítménye a 2010−2011-es menetrendi évhez képest 7,77 százalékkal csökken.

Az intézkedések érintik a GYSEV, a MÁV-Start, a Borsod, a Kisalföld, a Szabolcs, a Tisza, a Vasi, a Vértes Volán, Volánbusz Zrt. járatait. A minőségi kötött pályás közlekedéssel ellátott viszonylatokon a párhuzamos, jellemzően autópályás autóbuszjáratok kínálatát szűkítik a vasút erősítése érdekében Budapest, valamint Győr, Tatabánya, Miskolc, Ózd, Szombathely, Nyíregyháza, Szeged között. Az NFM szerint emellett az április közepétől nem közlekedő vonatok az utasszámlálások alapján kihasználatlannak bizonyultak, a meglévő autóbuszos kínálattal helyettesíthetők. Az előzetes számítások alapján a változások mintegy 8 milliárd forint megtakarítást jelentenek a helyközi közösségi közlekedésben.

forrás:index/napigazdaság