Hetvenegy éve, 1943. január 12-én kezdődött a II. világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek során napok alatt szinte teljesen megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg, ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége. Székkutason vasárnap délután emlékeztek a doni harcokban részt vettekre.

A doni veszteségekről pontos adatok még ma sem állnak rendelkezésre. A 2. magyar hadsereg mintegy 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer főt vesztett, az elesettek és a fogságba kerültek pontos számát megállapítani nem lehet. A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége, idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el, mint a mohácsi csatában, magyar katonaság a keresztes háborúk óta nem harcolt ilyen messze hazájától.

Székkutason is fontosnak tartották az elesettekre való megemlékezést, amit vasárnap tartottak meg a településen. Dr. Laurinyecz Mihály katolikus, Vladár Sándor református lelkipásztor és Varga Árpád Attila akolitus mondott emlékező beszédet a II. világháborús emlékműnél.

Rostás Péter, alpolgármester elmondta, nagyon fontos a hőseinkre emlékezni, ugyanis ha nem tesszük meg akkor az utókor el fogja felejteni őket.

Forrás: promenad.hu