Útépítések, felújítások, csatornázás, bontás - összeszedtük, mi kezdődik vagy készül el az idén a környéken.

2015-ben megújul a 47-es főút. Békéscsaba és Szeged között szélesebb és nagyobb teherbírású réteget kap az úttest. Kakasszék és Vásárhely között már elkezdődött a munka, zömében az út melletti kerékpárút nyomvonalának kialakításával. Idén mindennel elkészülnek, így a jobb, kényelmesebb, biztonságosabb autózás mellett akár Orosházáig lehet Vásárhelyről tekerni.

Megkezdődik a csatornázás Vásárhelyen, Új-Kishomokon.  A munkálatokat ütemezetten végzik majd, így legalább egyik irányból megközelíthető lesz a városrész, ahol a keskeny utcák miatt szinte mindenhol az úttest közepét fogják felbontani. A projekt keretében a városi szennyvíztelep is megújul.

Folytatják és elvileg be is fejezik a térség ivóvíz minőség javító programját. Azokban az utcákban ahol szükséges, kicserélik a régi vízvezetékeket. A térségben 9 megújult víznyerő telepet, illetve hozzá tartozó víztisztító épületet emelnek.

Év elején megkezdődik a 47-es főút Vásárhelyt északról elkerülő szakaszának építése. A munka 3 évig fog tartani.
Székkutason is csatornázás kezdődik. A tervek szerint a munka zömét idén elvégzik, a próbaüzem után jövőre elkészül a másfél milliárdos beruházás.

Tavaszra elbontják a régi Kossuth épületét Vásárhelyen, és elkezdik a terület rekultivációját.

Idén megújul a Tóth Sándor utca (a Városháza és a Bethlen között), a Népkert egy része, ahol nyilvános wc, pihenőpark és a futópálya kibővítésének munkálatai kezdődtek. A 740 milliós város rehabilitációs programban még az idén mélygarázs felette pedig pihenőpark épül a Hódi Pál utcán, a posta melletti területen.

Felújítás kezdődik a Kálvin téren. A volt zeneiskola épülete újul meg, sőt új szárnnyal is bővül. A munka végén az MVH megyei kirendeltsége költözik az épületbe.

A megyei kormányhivatalé lesz a volt munkásőrház, melyben sokáig a VTV működött az Ady-n. A hivatal odaköltözéséhez is felújítási munkák kapcsolódnak, vélhetően szintén még az idén. A földhivatal épülete is megújul, valamint a Petőfi utcán több más felújítás is várható.

Már folyik a munka, tavaszra pedig végeznek is a hajdani tiszti klubnál. A város és a környék vívócentrumát alakítják itt ki, sok egyéb kiegészítő épülettel.

Atlétikai centrum épül a stadionban, több sávos futópályával többek között.

A kormány jelentős összegeket különített el Vásárhelynek, ebből többek között a volt Corvin épülete is meg fog újulni. A munka kezdetéről még nincs információnk. Vélhetően az idén tanmedence építése is kezdődik a strandon.

Székkutason idénre ígérik a régi állomásépület megújítását. A régi váróban Piroska múzeumot alakítanak ki. A településen emellett elbontanak egy kocsmát, lehet hogy több főutcai bódét, felépül a csoki-manufaktúra, bővítik a benzinkutat és a sporttelep létesítményeit.

Konkrétum még nincs, de képviselői ígéretek szerint több bicikliút is megújulhat 2015-ben. Igen rossz állapotban van a kerékpárút a Szőnyin, a sétálórész után a Rapcsákon, de a Damjanich, vagy a Bajcsy egyes szakaszai sem a legjobbak már.
2014-ben a város saját forrásból két út teljes felújítását végezte el. A Somogyi és a Dózsa teljes hosszában megújult. Arról még nem tudunk, idén terveznek-e hasonlót, de ha ötleteket kellene adni a Bajcsy-Tesco közötti szakasz, vagy a Bajza utca igen rossz, nem is beszélve a Bordás, Rárósi, Bodzási utakról.

Ha valamit kihagytunk volna, akkor természetesen bővítjük a listát.

- Forrás: vasarhely.hir24.hu -