A földutak állapota, a 47-es út felújítása, a szennyvízberuházás és még számos téma szóba került december 15-én, este Székkutason. A Művelődési Házban megtartott közmeghallgatáson Szél István polgármester elmondta: Hódmezővásárhely és Székkutas között társulás jön létre, ami a közterület-felügyeletet és az adóbehajtást érinti.

A közmeghallgatás elején dr. Rádi Norbert rendőr alezredes, vásárhelyi rendőrkapitány tartott beszámolót. Mint elmondta, a községben jelentősen nőtt a közbiztonság, ebben az évben eddig 23 bűncselekmény, köztük hat lopás történt. Az elmúlt öt évben nem került sor rablásra a településen.

Dr. Rádi Norbert megköszönte azt, hogy a helyi önkormányzat támogatja a rendőrség munkáját.  Ahhoz, hogy Székkutason továbbra is jó legyen a közbiztonság, azért tenni kell. Emiatt megnőtt a rendőri jelenlét, és a 47-es forgalmát is gyakran ellenőrzik. A testület egyhangúlag elfogadta a rendőrkapitány beszámolóját.

Szemenyei Ferenc, helyi lakos azt kérdezte: hogyan közlekedjenek a kerékpárosok Székkutas és Kakasszék között, ha tábla tiltja a forgalomban való részvételüket a kerékpárút építése miatt?

- A közút forgalmi rendjét nem a rendőrség rendeli el, hanem a közútkezelő. A mi feladatunk a szabályok betartatása. Valószínűleg a balesetveszély miatt nem közlekedhetnek ott a biciklisek, de javasoljuk a közútkezelőnek, hogy szüntesse meg a korlátozást – válaszolt dr. Rádi Norbert.

Ezt követően Szél István tájékoztatta a megjelenteket a falu jövőjéről. Ismertette, hogy a felújított Művelődési Házban a fűtéskorszerűsítés, valamint a tetőfelújítás is megtörténik.  A több mint százmillió forintból megépült Sportcentrum eddig összesen mintegy 720 ezer forint bevételt „termelt”, amit eszközök vásárlására fordítanak majd. Többek között szauna, sókamra és jakuzzi is épül a létesítményben.

A szennyvízberuházásról a polgármester elmondta, az 1,5 milliárd forintból valósul meg a településen. Ez 1 milliárd 368 millió forint pályázati forrásból és 134 millió forint önrészből tevődik össze. Az önkormányzat célja, hogy minél kevesebb önerő legyen szükséges a projekthez.

Bereczki Jánosné a Székkutasi Víziközmű Társulat elnöke ismertette, hogy november 30-ig a lakosok összesen 92 millió forintot fizettek be. A községben 18 olyan ingatlan van, amelynek lakói még nem kezdték meg a hozzájárulás befizetését. Azok, akik ezt elmulasztották, azoktól adó formájában hajtják be a szükséges összeget. A csatornázás 2015. február végén, március elején kezdődik meg. Amint befejezik a munkálatokat, helyreállítják az utakat. Ahol nincs aszfalt, ott szilárd burkolatot alakítanak ki.

A 47-es út számú főutat Vásárhely és Kakasszék között állami és európai uniós forrásból 8 milliárd forintból erősítik meg.

Szemenyei Ferenc a dűlőutak állapota miatt szólalt fel. Véleménye szerint az önkormányzat elmulasztotta a földutak karbantartását, holott nagyon fontos lenne, hogy jól járhatóak legyenek, mert sok család él külterületen.

- Az idei, csapadékos időjárás miatt ezt nem tudtuk megoldani. Székkutas adóbevételei nem tették lehetővé, hogy minden esőzés után helyreállítsuk ezeket az utakat – mondta Szél István. A polgármester hozzátette, jövőben megpróbálják a helyi földhasználókat érdekeltté tenni az ügyben.

A Vásárhely és Kakasszék közötti kerékpárút építése miatt sok fát kivágnak – jelezték a résztvevők. – A kivitelező menti, ami menthető, de nem lehet elkerülni, hogy kivágják ezeket a fákat – válaszolt Szél István, aki a munkálatok okozta kellemetlenségek miatt türelmet és kitartást kért a lakosoktól.

Lázár Mária, a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Csoportjának munkatársa a Vásárhelyen, Mártélyon és Székkutason zajló ivóvízminőség-javító programról számolt be. Elmondta, a projekt elsősorban az ammónium- és arzénmentesítésről szól a községben.

Szél István arról is tájékoztatta a résztvevőket, hogy az Egészségház eszközfejlesztését is tervezik, valamint a községben a közvilágítást LED-es lámpákkal oldanák meg. Társadalmi összefogásból az óvodai mosdókat újítják fel, valamint a babakötvény összegét 20 ezer forintra emelik.

Hódmezővásárhely és Székkutas létrehozta a közös önkormányzati társulását. Ennek keretében vásárhelyiek végzik el az adóbehajtást és a közterület-felügyeletet a községben.

A közmeghallgatáson megkérdezték: miért vásárhelyiek végzik ezeket a szolgáltatásokat Székkutason?

Szél István válaszában elmondta, a faluban közel negyven személy évek óta nem fizet adót. Az önkormányzat nem tudta rávenni őket, hogy fizessenek, ezért egy külsős céget kell alkalmazniuk erre. Aki becsületes állampolgár, az észre sem fogja venni, hogy változás történt.

- Forrás: vasarhely.hir24.hu -