Április 5-én, az Egészség Világnapja alkalmából az Egészséges Vásárhely Program önkéntes diákok, önkéntes egészségügyi nyugdíjasok, végzős ápolók és egészségügyi dolgozók segítségével Hódmezővásárhely több pontján szervez vérnyomásméréseket. Az akció célja, hogy tájékoztassák a helyi és térségi lakosokat a betegség kockázatairól, kezelésének és megelőzésének lehetőségeiről.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) április 7-ét nyilvánította az Egészség Világnapjává: 1950 óta ezen a napon számos ország, számos szervezete különböző akciókkal, programokkal hívja fel a figyelmet az egészség, illetve egészségmegőrzés fontosságára, minden évben egy-egy konkrét betegség kockázatára.
A WHO idén a magasvérnyomás-betegséget tűzte zászlajára: e betegséggel kapcsolatosan szerveznek figyelemfelkeltő és ismeretfejlesztő akciókat a világ számos pontján.
A programhoz csatlakozott az Egészséges Vásárhely Program, mint a WHO Egészséges Városok Szövetségének koordinátor szervezete is: az Egészség Világnapja alkalmából, de azt megelőzően, április 5-én (pénteken), a város 8 pontján szervez vérnyomásmérést önkéntes diákok, önkéntes egészségügyi nyugdíjasok, végzős ápolók és egészségügyi dolgozók segítségével, emellett szórólapok útján tájékoztatják a helyi és térségi lakosokat a betegség kockázatairól, kezelésének és megelőzésének lehetőségeiről.

Az Egészséges Vásárhely Program a város alábbi pontjain szervez vérnyomásméréseket a lakosok részére:

Fekete Sas Rendezvényház 11.00-14.00 óra
Polgármesteri Hivatal 8.30-12.00 óra
Okmányiroda 8.30-12.00 óra
Posta (Hódi Pál u. 2.) 8.30-16.00 óra
Interspar 8.30-16.00 óra
Tesco 8.30-16.00 óra
Városi Strandfürdő 8.30-12.00 óra
Németh László Városi Könyvtár 9.30 -12.00 óra

A magasvérnyomás-betegségről

A magas vérnyomás növeli a szívinfarktus, a stroke és a veseelégtelenség kockázatát. A kezeletlen magas vérnyomás okozhat még látáscsökkenést, szívritmuszavart és szívelégtelenséget.
A világon három felnőttből egynek magas vérnyomása van. Ez az arány az életkor növekedésével emelkedik: a 20-30 év közöttieknél tízből egy, az 50-es éveikben járóknál tízből öt embernek van magas vérnyomása.
A betegség megelőzhető a testsúly kontrollálásával; testmozgással; a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzésével; zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona fogyasztásával és a só-bevitel csökkentésével.
A már kialakult magas vérnyomás megfelelő karbantartásához, érdemes változtatnia életvitelen, helytelen életmódi szokásokon, ezzel megelőzhetőek a szövődmények és nagymértékben segítheti a gyógyszeres kezelés hatékonyságát is.

Forrás: Göbl Vilmos, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának sajtóreferense