Két hét múlva, április 6-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 97 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, de a választópolgároknak két szavazatuk van: voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, a másik íven arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják. Az a körülbelül harmincezer választó, aki péntekig kérte a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessen részt a választáson, nem pártlistára, hanem nemzetisége listájára voksolhat.

Az áprilisi országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország 97 külképviseletén (nagykövetségén és főkonzulátusán) akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 29-én 16 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt a választás előtt két héttel több mint 21 ezren tették meg.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, átjelentkezéssel szavazhat. Az átjelentkezést április 4-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől. Eddig több mint 36 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni. Az idei választás újdonsága, hogy az átjelentkezéssel szavazó választópolgár is a lakóhelye szerinti választókerület jelöltjeire szavaz.

Az április 6-i választáson az országos pártlistára levélben szavazhat az a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgár is, aki szombat délutánig kérte felvételét a névjegyzékbe. A szombat délutáni adatok szerint már több mint 188 ezer külhoni magyart vettek fel a központi névjegyzékbe.

A már regisztrált levélben szavazóknak a héten postázta a Nemzeti Választási Iroda a szavazási levélcsomagot, amelyben megtalálják a szavazólapot, a választó azonosításához szükséges nyilatkozatot, a kitöltési útmutatót, valamint egy kisebb borítékot a szavazatnak és egy nagyobbat a szavazatnak és a nyilatkozatnak. Azok a választók, akik azt kérték, személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat a kijelölt külképviseleteken (erre hétfőtől lesz lehetőség), az NVB iránymutatása szerint el kell, hogy hagyják a külképviselet épületét, amíg kitöltik a szavazólapjukat és a nyilatkozatot.

A 106 egyéni választókerületben a vasárnapi adatok szerint összesen 1 554 jelölt indul, azaz átlagosan 14 jelölt közül választhatnak a voksolók. A jelöltek a sorsolás sorrendjében szerepelnek a szavazólapon, és az a jelölt szerzi meg a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta.

A választók pártra is szavazhatnak egy másik szavazólapon. Országos pártlistát 18 párt állított, ezek legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben tudtak önálló jelöltet állítani.

Az ANY Biztonsági Nyomdában (korábban Állami Nyomda) várhatóan a jövő héten befejeződik a szavazólapok nyomtatása: itt készülnek már egy hete a kétféle (a magyarországi, illetve levélben szavazásra külön készített) országos listás szavazólapok, a 106 egyéni választókerület szavazólapja, valamint a 13 nemzetiségi listás szavazólap.

A 13 országos nemzetiségi önkormányzat is listát állított az áprilisi voksolásra, ez azt jelenti, hogy minden nemzetiségnek lesz szószólója az új Országgyűlésben.     A választók péntekig kérhették, hogy nemzetiségi választóként regisztrálják őket, és így nemzetiségük országos listájára szavazhassanak. Amennyiben egy nemzetiség megszerzi az országos listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedét - körülbelül 20-25 ezer szavazatot - akkor szavazati joggal is rendelkező képviselőt küldhet az Országgyűlésbe. A regisztráció lezárulta előtt egy nappal a legtöbb (18 150) névjegyzékbe vett választója a roma nemzetiségnek volt.

A választás egyéni választókerületi eredményét a külképviseleteken, illetve levélben leadott szavazatok hazaszállítása és megszámlálása után, várhatóan április 12-ig állapítják meg, az országos listás eredményt pedig várhatóan április 25-ig.

Forrás: MTI