Istentisztelettel, koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek Székkutason az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra. A rendezvényen Szél István, a település polgármestere elmondta: „nem vagyunk másodrangú állampolgárai Európának”.

A helyi Református Templomban tartott istentisztelettel kezdődött az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezés Székkutason. Ezt követően a 48-as kopjafánál hajtottak fejet a résztvevők.

Az ünnepség a Művelődési Házban folytatódott. Szél István beszédében elmondta: 1848 példát mutat, elszántságból és abból, hogy Magyarország képes újat alkotni, és sikeres lenni. - 166 ével ezelőtt ennek az országnak volt hite, elszántsága, küzdeni akarása. Megmutattuk az akkori világnak, hogy az ország mire képes, ha a benne élők szíve egyként dobban – hallhattuk a polgármestertől.

- Felteszem a kérdést: olyan országot szeretnénk, ami meghunyászkodik? Vagy egy szabad és erős államot, ami nem futamodik meg a feladatai elől. 1848-ban szabadságot, egyenlőséget és testvériséget akart a magyar. 2014-ben szabad országban akar élni, szabad emberként. Egyenlőséget akar a lehetőségben, a kötelességben és felelősséget mindenkiért – folytatta a község első embere.

Ezután a Gregus Máté Általános Iskola diákjai és a Suli Színpadosok álltak a színpadra, a gyerekek az „Európa” című műsort adták elő.

Székkutason hagyomány, hogy a nemzeti ünnepek alkalmával községi kitüntetéseket adnak át. A helyi önkormányzat a január 24-ei ülésen úgy határozott, hogy a „Székkutas Díszpolgára” címet dr. Urbán Jánosnak adományozza, aki az egészségügyben eltöltött évtizedekig tartó munkájával, háziorvosként segítette a település fejlődését.

Dr. Urbán János február 21-én bekövetkezett halála miatt az elismerést a család részére egy későbbi időpontban adják át.

Forrás és fotók: promenad.hu