Megnyerte a hódmezővásárhelyi, valamint a mindszenti és a székkutasi önkormányzat az Erste Bank Hungary Zrt. által indított pert, amely során a bank annak megállapítását kérte, hogy a településekre szálljon át a korábbi víziközmű-szolgáltató, - az időközben felszámolásba átment - Zsigmondy Béla Zrt. mintegy 4,6 milliárd forint értékű kötvénytartozása. A Szegedi Törvényszék 2014. március 7 –ei tárgyaláson hozott ítéletében a Bank keresetét teljes egészében elutasította, és 7.700.000,- Ft perköltségben marasztalta az alperesek javára.

A hódmezővásárhelyi Zsigmondy Béla Vízközműveket Üzemeltető Zrt. 2006-ban bocsátott ki kötvényt a Raiffeisen banknál, amelynek segítségével az akkori kisebbségi tulajdonos (Berliner Wasserbetriebe) érdekeltségét vásárolta ki. A kötvényt 2007 októberében az Erste Bank Hungary Nyrt. megvette a Raiffeisentől, a Zsigmondy Béla Zrt. és az Erste kötvény-kibocsátási megállapodása eredményeképpen 21.384.392,-CHF össznévértékű kötvény került kibocsátásra „Zsigmondy Béla Zrt. II. Kötvény” néven. A Zsigmondy Béla Zrt. a kötvény-kibocsátásból eredő kötelezettségeinek eleget is tett egészen 2014-ig.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (Vksztv.) alapvető változásokat hozott minden hazai víziközmű-szolgáltató számára. A törvény alapján a vízközmű vagyon a Zsigmondy Béla Zrt. szolgáltatási területén lévő önkormányzatok tulajdonába került.

Az Erste Bank Zrt. ennek hatására kihátrált a víziközmű-szolgáltató finanszírozásából: felmondta a cég folyószámla-hitelét, majd amikor a cégnek likviditási nehézségei támadtak, előre hozta a kamatfizetési időszakot, valamint követelte a kötvény részleges előtörlesztését. Ennek hatására a Zsigmondy Béla Zrt. gazdasági működése megroppant, ami a felszámolási eljárásához vezetett, az eljárás jelenleg is folyik. A Magyar Energetikai és Közműszabályozás Hivatal megvonta a cég működési engedélyét és kijelölte szolgáltatónak az Alföldvíz Zrt-t.

Az Erste Bank Hungary Zrt. ezt követően 2013. november 4 –én kelt keresetével annak megállapítását kérte a Szegedi Törvényszéktől, hogy a Zsigmondy Béla Zrt. II. Kötvény” –ből fakadó jogok és kötelezettségek, mint a víziközmű vagyonhoz kötődő jogok és kötelezettségek a víziközművek tulajdonjogával együtt 2013. január 1. napjával átszálltak az Önkormányzatokra.

Az Erste Bank Hungary Zrt. azt kérte a Szegedi Törvényszéktől, hogy az alperes önkormányzatokat összesen 19.176.967,-CHF (kb. 4,6 milliárd Ft) megfizetésére kötelezze. Ebből Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatát 17.987.228,-CHF erejéig, Mindszent Város Önkormányzatát 947.342,-CHF erejéig, Székkutas Község Önkormányzatát 243.547,-CHF erejéig kérte marasztalni (az átszállt víziközmű vagyon értékének arányában).

A Szegedi Törvényszék a 2014. március 7 –ei tárgyaláson hozott ítéletében a felperes keresetét teljes egészében elutasította, és a felperest 7.700.000,-Ft perköltségben marasztalta az alperesek javára. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

- Forrás: www.promenad.hu -