„Magyarország történelmében Kossuth Lajos politikai programja volt az első, ami megszólította a kisembereket” – mondta ünnepi beszédében Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Székkutasi Kistermelők Szövetsége által rendezett megemlékezésen. Az esten több mint százan vettek részt.

A Székkutasi Kistermelők Szövetsége a rendszerváltás óta minden évben ünnepséget szervez március 15 előestéjén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

A Fűzfa Vendéglőben tartott rendezvényen elsőként Szél István polgármester, majd Rostás János, a szövetség elnök-helyettese köszöntötte a megjelenteket. Ezután Fejes Attila, a helyi Gregus Máté Általános Iskola diákjai szavalta el a Nemzeti Dalt.

Ezt követően Lázár János mondott ünnepi beszédet. - Csak a két világháború közötti Magyarország politikai rendszere tartotta fontosnak, hogy állami ünnep rangjára emelje március 15-ét, amit egyébként Kutaspusztán korábban is megünnepeltek, ezt igazolják azok az 1860-as évekbeli írásos források, amik szerint a kutaspusztai gazdák Kossuth-köröket, olvasóköröket hoztak létre. A céljuk az volt, hogy megőrizzék Kossuth Lajos emlékét, küldetését – hallhattuk Lázár Jánostól.

Az államtitkár hozzátette, Magyarország történelmében Kossuth politikai programja volt az első, ami megszólította a kisembereket: mindenki számára egyenlő közteherviselést, a feudális jogok és a jobbágyság eltörlését, valamint az úrbériség megszüntetését szorgalmazta.

- Ha politikai tanulságot szeretnénk vonni, azt kell mondanunk, hogy az a kormány lehet sikeres, amelyik az emberek oldalára áll, ami egy nyelvet beszél Székkutas népével és akinek a tervei, elképzelései és tettei elfogadhatóak a székkutasiak számára. Olyan államvezetésre van szükség, ami képviseli a társadalmat és képes megvédi azt a nagyhatalmaktól – folytatta az országgyűlési képviselő.

Ezt követően Bajnóczi Fanni állt egy verssel a résztvevők elé. Az ünnepségre Székkutas testvértelepüléséről, a romániai Révről is érkeztek vendégek. Técsi Rita a határon túliakat képviselte egy produkcióval.

Az esten természetes az ízletes vacsora sem hiányzott, birkapörkölt került az asztalra. A jó hangulatról élőzene gondoskodott.

Forrás és fotók: promenad.hu