A program kiemelt célja a szervezett oktatásban résztvevő gyermekek egészséges életmódra nevelése, egészségi állapotuk javítása, az elhízott gyermekek, a dohányzó illetve alkoholt fogyasztó fiatalok számának csökkentése. A „Mindennapos testnevelés" és kapcsolódó programok folytatása mellett fontosnak tartják a nem kötelező védőoltások népszerűsítését, különösen a HPV (Human Papilloma Virus) elleni oltást a 7. osztályos lányok körében.
A legnagyobb arányban előforduló betegségek megelőzése, visszaszorítása
érdekében a lakosság körében a 2012-2018 közötti időszakban programokat indítanak a mozgásszervi, a mentális, a daganatos és a lelki betegségek megelőzésére és visszaszorítására. Külön gondolnak a nőket, férfiakat illetve a nyugdíjasokat érintő problémákra.
A mozgásszervi betegségek kapcsán az egészséges táplálkozást népszerűsítik majd, valamint a szabadidős sportolási lehetőségeket segítik, támogatják. A mentális betegségek terén előadásokkal és tanácsadással kívánják a köztudatban meglévő előítéleteket leépíteni, és a korai kiszűrést elősegíteni. A daganatos betegségek megelőzésére, visszaszorítására szóló programok keretében szintén előadásokkal, tájékoztató kiadványokkal hívják fel a figyelmet a korai felismerés, a szűrővizsgálatok fontosságára, és itt is jelentős szerepet kap az egészséges életmódra ösztönzés. A lelki egészség védelmére, megőrzésére irányuló törekvésekben az előadások mellett, kiscsoportos foglalkozások, szituációs gyakorlatok, kiselőadások, valamint a jóga, meditáció népszerűsítése szerepelnek, amelyek például a stresszhelyzetek kezelésében segítenek.
A nőknek illetve a férfiaknak szóló programokban kiemelt szerepet kap a szűrővizsgálatok népszerűsítése (méhnyakrák, emlőrák szűrés illetve szív-, érrendszeri rendszeri betegségek, anyagcsere betegségek szűrése).
A nyugdíjas korosztály egészségi állapotát szűrésekkel, előadásokkal, állandó és kampányszerű programszervezésekkel szeretnék javítani.
Az Egészségtervben szereplő programok nagy szabású összefogással valósulnának meg. A háziorvosok, szakorvosok és a védőnő mellett többek között a Gondozási Központ, a testnevelő tanárok, az olvasókör és a nyugdíjas klub vesz majd részt benne. Az összefogás a település határain is túlmutat, mivel Székkutas önkormányzata az Egészséges Vásárhely Programmal együttműködési megállapodást kíván kötni, és a jövőbeli tervek között közös pályázatok is szerepelnek.

Az Egészségterv teljes terjedelmében olvasható a Székkutas.hu-n.