A mai napon az Országgyűlés elfogadta a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvénymódosítást, amely további segítséget jelent a gyermekes családoknak. Közlemény.

A szülőknek, hozzátartozóknak 2013. december 2-ától az új Babakötvény által lesz lehetőségük megtakarítani a gyermekek számára. Erről minden esetben megéri gondoskodniuk a Magyar Államkincstár kijelölt értékesítési pontjain.

Az állam továbbra is minden újszülött részére 42 500 forint életkezdési támogatást helyez el a Magyar Államkincstárnál vezetett letéti számlán, amelyből a szülő vagy hozzátartozó a Kincstárnál ingyenesen Start-számlát nyithat. Az elfogadott törvénymódosítás alapján ezt minden felelős szülőnek érdemes lesz megtenni, hiszen a Start-számlán lévő megtakarításokat a Kincstár az új Babakötvénybe fekteti be, ami a letéti számlánál 3 százalékponttal magasabb kamatprémiumot fizet.

További befizetésekkel is megéri gyarapítani a gyermek megtakarításait, hiszen ennek 10 százalékát (évente legfeljebb 6000 forintot) az állam támogatásként jóváírja a Start-számlán. Hosszú futamidejének köszönhetően az új Babakötvényt sokkal egyszerűbb lesz kezelni, hiszen a kötvény a gyermek 18. születésnapjáig biztosan nem jár le. A futamidő alatt a megtakarító szülőknek, hozzátartozónak semmi további dolga nincs, a kamatokat a Magyar Államkincstár automatikusan az új Babakötvénybe fekteti.

Az új Babakötvény (mint minden állampapír) hozamát az állam garantálja, így biztos megtakarítási formát jelent. A Start-számlán felhalmozott összeget a fiatal felnőtt kérésére 18. születésnapját követően (de legkorábban a Start-számla megnyitását követő harmadik év elteltétől) fizeti ki a Kincstár.

- Forrás: www.kormany.hu -