Az est fénypontja a szőlőlopás megindulás volt, hisz a táncparkett felett kis hálós zacskókban szőlő volt felkötve és, aki egy-egy csomagot leszakított azt az éber csőszpárok megfogták és a bírók elé vezették, ahol jelképes nagyságú összeget szabtak ki rájuk - fejtette ki Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke.

Régi hagyományok jegyében telt a szüreti mulatság Székkutason. Kovácsné Rostás Erzsébet, a kulturális és civil ügyek referense és a Székkutasi Olvasókör elnöke elmondta, a délután folyamán egy szüreti felvonulásra került sor, amelyet már hatodik éve rendeztek meg a faluban. A lovasfelvonulásra fogatok érkeztek , amelyekre azok szálltak fel, akik az esti szüreti bálon szerepeltek a régi népi játékokban.

A felvonulásra hat-nyolc fogat érkezett, amelyek szépen feldíszíetetten várták a felszálló utasokat. Délután négy órakor meg is indultak a lovaskocsik és körbejárták Székkutas utcáit, hogy felhívják az emberek figyelmét a szüreti mulatságokra. Fehér Imre a Székkutasi Lovas klub elnöke kifejtette: nagyon fontosnak tartja, hogy a régi szokásokat életben tartság és megismertessék a fiatalabb generációval.

A szüreti felvonulással párhuzamosan már pörögtek az események a kulturális ház előtt is, ahol egy citerazenekar játékát hallgathatott a közönség, illetve táncos produkciók kerültek bemutatásra. Az előadások végeztével este hét órakor kezdetét vette a szüreti bál, amelyre nem csak helyi lakosok érkeztek, hanem a környező településről is érkeztek bálozók.

A bálon Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke elmondta, évek óta hagyomány, hogy a két olvasókör szervezi a szüreti mulatságot. Arra törekszenek minden rendezvény előtt, hogy változatos és vonzó programokat állítsanak össze. Hozzátette: véleményem szerint a szüreti mulatság egy nagyon jó esemény itt a falu életében, hisz nem sok helyen tartanak már szüreti felvonulást és bált a régi hagyományok megtartásával.

- Az est fénypontja a szőlőlopás megindulás volt, hisz a táncparkett felett kis zacskókban szőlő volt felkötve és, aki egy-egy csomagot leszakított azt az éber csőszpárok megfogták és a bírók elé vezették, ahol jelképes nagyságú összeget szabtak ki rájuk - fejtette ki Molnár Ernő.

Lengyel László részt vett az idei szüreti bálon és megtudtuk minden évben ellátogat feleségével erre a vacsorával összekötött táncos mulatságra. Hozzátette: fontosnak tartom, hogy ilyen rendezvényeket szervezzenek, hisz a hagyományokat őrizni kell.

Takács Ferenc boros gazda is részt vett a mulatságon és, ahogy beléptünk a bálra máris vele találtuk magunkat szembe és finomabbnál-finomabb boraival. A látogatók számára hozott három féle évjáratból bort, amelyeket meg is lehetett kóstolni.

Forrás és fotók: promenad.hu