Hátrányos helyzetben és hátrányos térségekben élő szakiskolásoknak, szakmunkástanulóknak hirdet ösztöndíjprogramot a kormány. Az Út a szakmába elnevezésű ösztöndíjjal a minél jobb teljesítményre ösztönöznék a fiatalokat - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője miskolci sajtótájékoztatóján pénteken.

A politikus úgy fogalmazott: az ösztöndíjra évfolyamtól függetlenül pályázni kell, a pályázat határideje szeptember 20.

Mint mondta: minden hátrányos helyzetben élő, szakmunkásképzőbe járó fiatalt arra bíztatnak, hogy nyújtsa be pályázatát, éljen ezzel a lehetőséggel. Az ösztöndíj összege havonta 5-13 ezer forint, ezért cserébe azt várják el a tanulóktól, hogy tartsák, javítsák tanulmányi átlagukat, "minél jobban tanulják meg szakmájuk csínját-bínját".

Az ösztöndíj arra is lehetőséget ad, hogy a diákok felkérhetnek maguk mellé egy olyan tanárt, mentort, aki segítséget ad nekik ehhez. Ők, ha vállalják, hogy heti három órában segítik a tanulókat, havonta hétezer forintot kaphatnak erre a célra - tette hozzá Selmeczi Gabriella.

A szóvivő kitért arra is, hogy az elmúlt évben ezzel az ösztöndíjprogrammal több mint kétezer fiatal szakmaszerzését segítette a kormány.

A sajtótájékoztatón Csöbör Katalin, a Fidesz miskolci országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kormány nemcsak a hátrányos helyzetben és a hátrányos térségekben élő szakiskolásoknak, hanem általános- és középiskolásoknak, a diploma szerzésre vállalkozóknak is segítséget nyújt különböző - "Út a középiskolába", "Út az érettségihez", Út a felsőoktatásba" - ösztöndíjprogramokkal.

Ezek a kormányzati ösztöndíjprogramok tavaly 20 ezer tanulónak és családjának adtak támogatást, az idei tanévben erre a célra 4 milliárd forint áll rendelkezésre - ismertette az országgyűlési képviselő. Közölte: míg a Fidesz vezette kormány minden lehetséges eszközzel segíti a hátrányos helyzetben élő, tanuló fiatalokat, addig a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt ezek a fiatalok és családjuk "egy szalmaszálra sem számíthattak", csak segélyre. A szocialistákkal ellentétben a Fidesz-kormány nem engedi el a hátrányos helyzetben élők kezét - jegyezte meg.

- Forrás: MTI -