A székkutasi III. Regionális Szántóversenyre idén is három megyéből érkeztek a versenyzők. Szombaton több mint húszan mérték össze tudásukat a földeken. A kilátogatók komoly küzdelmet láthattak a kemény föld és a versenyzők között, de veterán gépeket is megcsodálhattak, valamint különböző szakmai előadásokon is részt vehettek.

A III. Regionális Szántóversenyre augusztus 17-én került sor Székkutas határában. A program felvonulással kezdődött, ugyanis a település központjából vonultak ki a helyszínre, ahol már az előkészített parcellák várták a versenyzőket.

A kilenc órakor kezdődő megnyitón Szél István, Székkutas polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta: „nagy lehetőség, hogy folytatódott a program, amit immáron harmadik alkalommal rendeznek meg településünkön. Nagyon pozitív, hogy ilyen sokan részt vesznek, valamint kilátogatnak a versenyre.”

- 23 versenyző jelentkezett a megmérettetésre, akik közül hárman lovakkal, húszan pedig gépekkel indulnak – mondta Mihály Károly főszervező, aki elégedett volt a megjelentek számával. Több kategóriában is lehetet nevezni: 2-3 fejes ágyekék, 4-5 fejes ágyekék, 2-3 fejes váltva forgató ekék, 4-5 fejes váltva forgató ekék, lófogatú szántás, veterán traktoros szántás – ismertette a kategóriákat a szervező, aki hozzátette, hogy a 4-5 fejes ágyekék kategóriában nem érkezett nevező, ugyanis a szezonális munkák már elkezdődtek.

- Egy versenyző 2000 négyzetméteres parcellát szánt fel, míg a nagyobb gépekkel indulóknak körülbelül a duplát kell felszántaniuk – tette hozzá Mihály Károly.

- A föld minősége a kevés csapadék miatt igen száraz, kemény és göröngyös. Ennek ellenére megküzdenek vele a versenyzők, lehet szántani és majd értékelni – zárta a szervező.

Nagy István Hódmezővásárhely Erzsébetről érkezett a versenyre, akinek segítője jó barátja Török Imre. A kis csapat többször indul már versenyen, - a három fejes ágyeke kategóriában – felemás sikerekkel, hiszen elmondásuk szerint voltak már elsők, de utolsók is.

A verseny egyetlen női indulója a balástyai 23 éves Dékány Zsanett. Nagyon szeretek traktorozni, szeretem a gépi munkákat – kezdte beszélgetésünket Zsanett, aki hét éve indult az első megmérettetésen. Az még nem hivatalos verseny volt, de két évre rá már a kisteleki összecsapáson ezüstéremnek örülhetett. Azóta több első és második hellyel büszkélkedik. Sikereit tovább bővítené, ugyanis győzni jött Székkutasra.

A megnyitón dr. Soós Sándor, a Magyar Szántóverseny Egyesület elnöke elmondta, hogy idén összesen hét regionális versenyt és egy döntőt terveztek. Egy regionális verseny elmaradt, de van még szép számmal program az idei évre. A döntőt szeptember 21-re tervezik, de a helyszín még nem végleges.

A rendezvényen részt vett prof. Alvincz József, a Vidékfejlesztési Minisztérium főtanácsosa is, akitől megtudtuk, hogy a tárca kiemelten fontosnak tartja a mezőgazdasági oktatás új alapokra való helyezését. Mindezek mellett fontosnak tartják, hogy minőségi szakembereket képezzenek, ezért folyamatban van a mezőgazdasági képzéssel foglalkozó intézmények fenntartói jogainak átvétele.

A megnyitó ünnepség után a parcellákhoz vonultak, ahol a nyitóbarázdák elkészítésére került sor. A pontozás után vette kezdetét a szántás. Mindeközben a különböző szakmai programokkal, a gyerekeknek játékokkal kedveskedtek a szervezők. Többek között veterán traktorokat is csodálhattak a kilátogatók, ugyanis szarvasi, kisteleki, balástyai és hódmezővásárhelyi gépeket lehetett megtekinteni.

Forrás és fotók: promenad.hu