Jó hírekkel érkezett a Rádió 7 kedd délelőtti Napraforgó Magazinjába Szél István, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület elnöke és Talmácsi Krisztián, pályázati referens. Ugyanis a LEADER Program keretében a hódmezővásárhelyi kistérségben működő nonprofit-, civil szervezetek, egyházak, valamint sportegyesületek saját fejlesztési elképzeléseik megvalósításához, összesen mintegy 650 millió forint támogatást nyertek.

Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Székkutason 650 millió forint értékben írtak ki pályázatot falumegújításra és vidékfejlesztésre, falufelújításban 301 millió forint, vidéki örökség megőrzésében 348 millió forint értékben. A beruházások 99 százaléka százszázalékos uniós támogatást jelent, önerő nem szükséges hozzá.

Falufelújítás és fejlesztésre Mártély négy pályázat nyert, játszóteret, sportpályát és piacot fejlesztenek. Hódmezővásárhelyen egy motocross pályát fejlesztenek, Székkutason temető-felújítás, játszótér-, sportpálya-, piac és faluközpont fejlesztése kezdődhet meg – hangzott el műsorunkban. Szél István kifejtette, Mártélyon a katolikus és a református templom újul meg, Székkutason is a katolikus templom. A vidéki örökségben már Hódmezővásárhely is pályázhatott a külterületével, ahol régi iskolaépületek újulhatnak meg, zöldiskolák létesülhetnek. Rekonstruálják a Papi-féle szélmalmot, a téglagyári tanösvényt és a kubikok környékét, a Csomorkányi templomromot, valamint a Kopáncsi tanyamúzeumot.

Az idei LEADER keret 257 millió forint, amely a vállalkozások és egyesületek számára ad lehetőséget különböző fejlesztések megvalósítására – tudtuk meg Talmácsi Krisztiántól, aki hozzátette, május 29-től lehet benyújtani a fejlesztési elképzeléseket tartalmazó projektlapokat az Egyesülethez. Az adatlapokat a Helyi Bíráló Bizottság értékeli, illetve hoz döntést arról, hogy melyiket támogatja. Június 17-től lehet elektronikusan feltölteni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rendszerébe a támogatott terveket. Az Egyesület pályázati felhívása alapján 13 intézkedésre lehet pályázatot benyújtani, amik lehetőséget teremtenek magánszemélyeknek vállalkozások létrehozására, őstermelőknek és vállalkozásoknak gazdasági tevékenységük fejlesztésére, civil szervezeteknek rendezvények lebonyolítására, eszközbeszerzésre.

Talmácsi Krisztián kifejtette, a helyi akció csoportok is nyújthatnak be pályázatot, amelynek feltétele, hogy a kistérség minden települését érintenie kell. A pályázati referens elmondta, terveik között szerepel egy kiadvány, egy honlap készítése, melyben a kistérség termelőinek, kézműveseinek biztosítanának lehetőséget a bemutatkozásra.

Forras: promenad.hu