Közel egy hónappal ezelőtt vizsgálták meg azt a németjuhász kutyát, amelynél szívférget találtak Szegeden – tudtuk meg dr. Rengei Antal állatorvostól, akit erről az emberre és állatra is veszélyes betegségről kérdeztünk.

Két olyan fonalféreg létezik, amiket szúnyogok terjesztenek, ami minket most érint. Ezek eddig a mediterrán vidéken éltek. A bőrférgesség, ami az egyik fajtája, már egy pár éve jelen van – tudtuk meg dr. Rengei Antaltól, aki elmondta, sajnos olyan esetek is előfordultak Magyarországon, ahol biztosan tudjuk, hogy sem a gazda, sem a kutya nem fordult meg külföldön és mégis a négylábúból ilyen férget szedtek ki. Ez eddig nem volt jellemző – tette hozzá az állatorvos, aki kifejtette, korábban olyan fertőzött állattal találkoztak eddig, ami vagy Horvátországba, Szlovéniába vagy éppen Olaszországba járt, vagy olyan kutya mellett élt.

Az utóbbi, bő egy évben jelentek meg az első olyan esetek, ahol biztosan tudott, ezek az állatok nem voltak külföldön, itthon éltek, és a gazdájuk sem tett látogatást más országban, így itthon kellett megfertőződniük – mondta el dr. Rengei Antal.

Közel egy hónapja vizsgáltunk egy ilyen módon megfertőződött kutyát, egy nagy hasú, ödémás lábú, csont sovány, hat éves németjuhászt. A vizsgálatok során derült ki, hogy itt komoly baj van. Megtörténtek a laborvizsgálatok, a szívultrahang, így több irányból is igazolva volt, hogy a háttérben valami más is van. A laborvizsgálat mutatta ki, hogy szívféreggel van dolgunk – mondta el a részleteket dr. Rengei Antal, aki elmondta, ennél a kutyánál a szívelégtelenséget tudták kezelni, de így is két hét után elpusztult. Az állatorvos kifejtette, a kutya gazdája később visszahozta az ebet boncolásra, az eljárás során a jobb szív üregekből illetve a tüdőartériákból 38 darab, közel 30 centiméter hosszú férgeket szedtek ki.

Az állatorvos elmondta, a 30 centiméteres féreg, ha szaporodóvá válik, a véráramba üríti a kórokozóit, az úgynevezett mikrofiláriákat, amik akár több évig is keringhetnek a véráramban, arra várva, hogy egy másik állatba átkerüljenek. Ha a fertőzött állatra rászáll egy szúnyog, az vért szív belőle, majd ha a féreg leéli a saját életciklusát a rovarban, később egy csípéssel már tovább is vándorol egy másik állatba, ahol továbbfejlődve okoz betegséget. Ha bőrféregről van szó, akkor az a bőrben, a bőr alatti kötőszövetben vándorolva fájdalmas csomókat okoz. A szívférgek elvándorolnak a nyirok- és a vérkeringés segítségével a szívüregekbe, ahol akár 30 centiméteresre is megnőnek – magyarázta el dr. Rengei Antal, aki hozzátette, ezekkel, a férgekkel nem lehet sokáig élni. A férgeket csak műtéti úton vagy szívkatéterezéssel lehet eltávolítani az állatból.

Dr. Rengei Antal elmondta, az emberben is kialakulhat a féreg, de nem jut el a szívkamrákig. A bőrférgek az embernél is létrehozzák a fájdalmas csomókat, míg a szívférgek a tüdőben okozhatnak gócokat, ami légzőszervi panaszokat, esetlegesen véres köpetet is eredményezhet.

A fertőződés megelőzése elvileg kétféleképpen lehetséges: a szúnyogok távoltartásával, ehhez már lehet különböző szereket kapni. A másik a férgek szaporodását kell megakadályozni – mondta el az állatorvos, aki hozzátette, szerencsére már vannak becsöppentős és tablettás készítmények is, amelyek elpusztítják azokat.

Forrás: promenad.hu