Négy év alatt több mint 13 millió forintot költenek Székkutason biztonságtechnikai fejlesztésekre, így 2018-ra teljesen bekamerázzák a települést – derült ki a hétfői rendes testületi ülésen, melyen Szél István polgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a kormány jóváhagyta a 47-es főút felújítását, így megkezdődhetnek az előkészületek. Vásárhely és Székkutas között kerékpárút is épül.

 A testületi ülés első napirendi pontja Székkutas 2013. évi költségvetési beszámolója volt. A grémium egyhangúlag elfogadta a beszámolót, amely 471 millió forintos bevételi és kiadási irányzatot, valamint 53,5 millió forintos pénzmaradványt tartalmaz – derült ki a Varga Jánosné, könyvvizsgáló beszámolójából, aki szerint precíz és rendezett a település költségvetése. Növekedett az önkormányzat vagyona, amely most már közel másfélmilliárd forint.

 Székkutas fejlesztési elképzeléseiről is tárgyaltak a hétfői ülésen. 2014 és 2020 között 170 millió forintot már biztosan elkölthetnek. 77 millióból energetikai korszerűsítés valósul meg, minden közintézmény megújul. Tovább fejlesztik az Egészséges Székkutasért Programot, amelyre három év alatt húsz milliót fordítanak. Szél István polgármester tervei között szerepel, hogy LED-es közvilágítást építsenek ki Kutason, amely nagy költségmegtakarítással jár. Továbbá a csatornázás végeztével az utakat is helyreállítják majd. 2016-ban az összes út megújul.

 A Tömegsport Club Székkutas idén is pályázott a Magyar Labdarúgó Szövetség által kiírt Tao-s pályázaton, melynek önerejét, azaz 2 millió 400 ezer forintot biztosít az egyesület számára az önkormányzat – derült ki a testületi ülésen. Szél István polgármester elmondta, a 8 millió 107 ezer forintból pályakarbantartó gépet vásárolnak, külső hőszigetelést kap az épület, de megújul a hangosítás is, valamint lelátót alakítanak ki.

 Megéri bérletet váltani

 A Sportcentrum jövőbeni működtetése is a testület elé került. Május elsejétől egy gondnok, valamint két közfoglalkoztatott látja el a Sportcentrum munkálatait. Karbantartás, de szervezési feladatok is szerepelnek a munkájukban. A gondnoknak ügyelnie kell a centrum bevételeire és kiadásaira is.

 Bevezetnek egy havi általány díjat is. Érdemes bérletet váltani - a 18. év felettieknek 3000 forint/hó, míg a 18. év alattiaknak 2000 ft/hó -, ugyanis azzal korlátlanul használhatják a centrumot, míg például a konditerem egyszeri használata bérlet nélkül 350 forint. A polgármester szerint erre azért van szükség, mert egy korszerű intézményt fent kell tudni tartani, a befolyt pénzből tudnak egy főt foglalkoztatni, valamint tovább fejleszteni.

 Bekamerázzák Székkutast

 Négy év alatt teljesen bekamerázzák Székkutas, ugyanis a képviselők arról határoztak, hogy évi 3,3 millió forintot félre tesznek, és biztonságtechnikai eszközöket vásárolnak. Első lépésben, még az idén a Sportcentrumban 8 kamerát helyeznek el, illetve riasztót szerelnek fel. A következő évben a település főtere, majd az azt követőben a Művelődési Ház, majd a Polgármesteri Hivatal is kamerát kap. Összesen több mint 13 millió forintot költenek biztonságtechnikai célokra, de a településen zajló fejlesztések indokolják a kamerák, illetve a riasztók elhelyezését.

 Jelenleg 35 fő dolgozik Székkutason a közmunkaprogramban, melyre idén 42 millió forintot nyertek. Ehhez az összeghez még hozzájön az elmúlt évben „megtermelt” 3,6 millió forint. Idén már 15 hektáron dolgoznak a közmunkások, főként kamilla és ciroktermelés folyik. Keresik azokat az irányokat, amelyekben beindulhat a közmunkaprogram. Olyan zöldségeket termelnek, amit el tudnak adni. Száz darab szárnyast és nyolc darab sertést is tartanak.

 A polgármesteri beszámolóban Szél István arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a kormány április 18-án hagyta jóvá a 47-es főút felújítását, amely Orosháza és Szeged között valósul meg. Az Orosháza és Hódmezővásárhely között található Székkutast is érinti a beruházás, amely környékén 13 milliárd forint értékben valósul meg. Teljesen új burkolatot kap az út, valamint megépül a már nagyon sokak által várt kerékpárút Székkutas és Hódmezővásárhely között. Szél István hozzátette, ezzel a jóváhagyással megindulhatnak a közbeszerzési eljárások, majd jövő tavasszal pedig a munkálatok.