A tánc világnapja alkalmából hatodik alkalommal rendezte meg a község olvasóköre a táncgálát Székkutason. Az olvasókör elnöke, a település kulturális tanácsnoka, Kovácsné Rostás Erzsébet vállalta a műsor vezetését, amely során az egyik felkonferálás a Rádió7 Szívküldi műsorának élő adásában is elhangzott.

Miközben a produkciók az iskola előtt felállított színpadon folytak, a műsorvezető a Szívküldi élő műsorában telefonon a rádióműsor két vezetőjével, Égető Gyulával és Kodácz Csengelével beszélgetve tájékoztatta a hallgatókat az eseményről. Ám épp ekkor befejezte a táncot a színpadon lévő csoport, azonban Kovácsné Rostás Erzsébet nem tétovázott: a mobil készülékkel a kezében lépett a színpadon lévő mikrofonhoz, és közölte a nézőkkel, hogy most épp élő, egyenes adásban vannak, majd bejelentette a következő produkciót. A nem mindennapi konferálást a közönség nagy tapssal jutalmazta.

 A székkutasi gálán fellépett a település Napsugár Néptánccsoportjának két csapata is. Az óvodások a gálán a Debrecenbe kéne menni című produkciót mutatták be, és bár nemrég kezdték az ismerkedést a tánccal, a fellépéseik sorában tudhatják a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban megrendezett Kutasi Kulturális Kavalkádot, a Mezi Fesztivál és az iskolabálat is.

 A Napsugár csoport haladó táncosai közül nyolcan már hat éve, hogy együtt táncolnak, és a csoport már fellépett Orosházán, a Pünkösdölő fesztiválon, valamint Vásárhelyen, a Kulturális Kavalkádon és az Országos Olvasóköri Találkozón is.

 A műsorban vásárhelyi vendégek is a színpadra léptek. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ két gyermek tánccsoportja, a Csicsergő és a Bóbita is bemutatta műsorát – előbbi farsangi mulatságot prezentált Csicsergő módra, míg utóbbi „Mi van ma, mi van ma” címmel mutatta be műsorát.

 A délután programját a vásárhelyi Lányi Lajos Közhasznú Népművészeti Egyesület Árendás Néptáncegyüttese zárta, amelyben a felnőtt táncosok megmutatták a kicsiknek, milyen eredményt hozhat, amikor egy néptáncos hosszú éveken át szorgalmasan részt vesz a próbák során. Műsorukban délalföldi táncokat láthatott a közönség.

 Kovácsné Rostás Erzsébet a program végén megköszönte a község önkormányzatának, mint fő támogatónak a megvalósításhoz biztosított segítséget, valamint a Gregus Máté Általános Iskola és a vásárhelyi művelődési központ támogatását. A produkció létrejöttét segítették a székkutasi néptáncos gyerekek szülei, a meghívót szerkesztő Prágai Adrienn, a Líbor Ilona Óvoda, az Emlékház és a könyvtár munkatársai, valamint a község polgárőrei.

Forrás: promenad.hu