Az idei évben is kiírásra került, különleges tejtámogatás.

A tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó, 2013. évi különleges tejtámogatás igénybevételének feltételeiről szóló MVH 65/2013 (IV. 5.) számú közleménye

A beszállítói és értékesítési tejkvótával rendelkező tejtermelők a 2012/2013 évi tényleges tejtermelésük után a 2013. március 31-én rendelkezésükre álló tejkvótájuk mennyiségéig különleges tejtámogatásban részesülhetnek.

A támogatás igénylésének feltételei a következők:

1. A termelő által a kérelemben szereplő tejmennyiséghez köthető egyedek az ENAR nyilvántartás szerint a kérelmező állattartó nevén legyenek regisztrálva.

2. A tartási helyként bejelentett gazdaság, gazdasági szempontból sérülékeny területnek vagy környezeti szempontból érzékeny területként nyilvántartott hrsz. alatt található. (Székkutasi helyrajzi számon bejelentett tartóhelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.)

3. A kérelmező az MVH eljárási törvény szerint regisztrált természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, akinek, vagy amelynek a gazdasága az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) nyilvántartásban szereplő állatállománnyal tejet termel, és azt vagy az abból előállított más tejterméket értékesít.

4. Az idei évben egységes területalapú támogatási kérelmet nyújt be, és rendelkezik minimum 1 ha SAPS támogatásra jogosult területtel.

A támogatási kérelmet a K1283-as sorszámú formanyomtatványon postai úton kell benyújtani a helyileg illetékes MVH kirendeltségre (MVH Csongrád Megyei Kirendeltsége 6701 Szeged Pf.:26). A kérelem szankciómentes postára adásának határideje 2013. május 15.

A kérelmek legkésőbb 2013. június 10-én adhatók postára, 2013.május.15. után kérelemszinten napi 1% támogatáscsökkentés terhe mellett. A 2013. június 10. után benyújtott kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

A hivatal a benyújtás időpontját a borítékon szereplő postai bélyegző dátumának időpontját tekinti. 

A kérelemhez kötelezően csatolandó dokumentumok a következők:

a) felvásárló részére történő értékesítés esetén a felvásárló által, tejkvóta-rendelet szerinti, a 2012/2013. kvótaévre vonatkozó éves jelentés adattartalmának megfelelően kiállított igazolást a beszállított tej mennyiségéről és annak valódi zsírtartalmáról;

b) a tejnek Magyarország területéről értékesítés céljából történő kiszállítása esetén a kiszállított tej mennyiségének és minőségének (zsírtartalmának) megállapítására alkalmas számlákon alapuló nyilatkozatot.

c) Lejárt tartozásokra vonatkozó nyilatkozat.

Az állattenyésztést érintő történelmi bázis alapú támogatás kifizetések a közeljövőben

A termeléstől elválasztott, történelmi bázis alapú extenzifikációs szarvasmarhatartás és hízott bikatartás támogatása jogcímekben az MVH jóváhagyta a kifizetéseket.  A gazdák számlájára április első hetében érkeznek meg az összegek.

A kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó anyajuhtartás kiegészítő támogatásra is számíthatnak az érintett gazdálkodók április első felében.

Szeretném felhívni a tisztelt gazdálkodók figyelmét, amennyiben a támogatás a számlájukra nem érkezik meg időben, kérem keressék fel az Agrárkamara helyi irodáját adategyeztetés céljából. A 2009 évben kapott MVH jelszavukat, és a lakcímkártyájukat legyenek kedvesek magukkal hozni.

A 2013-as Egységes területalapú kérelem beadási időszaka napokon belül elkezdődik.

Felhívnám azon tisztelt gazdálkodók figyelmét, hogy akik az Egységes területalapú kérelmüket agrárkamarai tanácsadókon keresztül vagy segítségével kívánják beadni, a következő dokumentumokat legyenek kedvesek magukkal hozni:

- 2009-ben kapott elektronikus jelszó

- MVH regisztrációs szám

- Lakcímkártya

- Személyi igazolvány

- Őstermelői igazolvány

- Jogos földhasználatot igazoló okirat

Az 1ha-nál kisebb területek esetén, valamint a belterületen elhelyezkedő szántó, kert gyümölcsös, rét esetén a földbérleti szerződés vagy a tulajdoni lap elfogadható.

Az 1ha-nál nagyobb külterületen elhelyezkedő területek esetén a földhasználati lap megléte elvárt.

A kérelemkitöltés az előző évek bevált gyakorlatához igazodva történik. Kérném a tisztelt termelőket, hogy a Művelődési ház előcsarnokában elhelyezett időpont egyeztető füzetbe az önöknek megfelelő időpontra iratkozni szíveskedjenek.

Oláh Rajmund Agrárkamarai Tanácsadó