Gördülékenyen zajlott az általános iskolai beiratkozások első napja – derült ki a keddi Rádió 7 Napraforgó magazinjából. Az április 8-ai tapasztalatokról vásárhelyi, mindszenti és székkutasi általános iskolák igazgatóit kérdeztük.

A 2006. június 1. és 2007. augusztus 31. között született gyerekek a 2013/2014. tanév kezdetén tankötelessé válnak. Számukra április 8-9-én megtörténik az első osztályba való beiratkozás.

Hétfőn mintegy negyven beiratkozót regisztráltunk, a visszajelzéseink alapján körülbelül 50 főre számítunk – tudtuk meg Hódiné Földesi Sárától, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola igazgatójától. Hozzátette, ha reális a felmérés, akkor két osztályt szeretnének indítani. A szeptembertől kötelező etika valamint hit és erkölcstan tantárgy bevezetése nem érinti az intézményt, ugyanis eddig is heti két órában tartottak hittant a gyerekeknek.

A Mindszenti Általános Iskolában is április 8-án és 9-én iratkozhatnak be a gyerekek, amit a székhelyintézményben 24-en már meg is tettek, ez a szám kedden negyvenre nőhet. A központi épületben két osztályt szeretnének indítani. Bagitáné Szécsényi Mária igazgató elmondta, a Dózsa-telepi tagintézményben az első napon még nem történt regisztráció, de a visszajelzések alapján kedden többre is számítanak – itt egy osztály indítását tervezik. A múlt héten egy értekezletek tartottak, ahol a szülőkkel megbeszélték, miben kell nyilatkozniuk a beiratkozással egyidőben, az etika és a hit és erkölcstan tantárgyakkal kapcsolatban. Ezután egyeztetnek a tankerülettel, hogy minden iskolaköteles gyerek beiratkozott-e, valamint ki melyik osztályba kerül.

A korábban megrendezett nyílt órák és a kézműves foglalkozások során nagy érdeklődést tapasztaltunk, ami megmutatkozott a beiratkozásnál is, jóval többen jelentkeztek, mint amennyit az intézmény be tud fogadni – nyilatkozta Juhászné Wolf Edit, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola igazgatója. Az iskola az államilag fenntartott intézmények időpontjában várta a leendő első osztályosokat reggel 8 órától este 6-ig. Az állami intézményekhez mérten több igazolást kértek a szülőktől, mert elkötelezett katolikus intézményként szeretnék a családoknak a felekezetekhez való irányultságát is látni.

Ebben az évben először a szülők választhatnak a bevezetendő etika valamint a hit és erkölcstan tantárgyak között – fogalmazott Árva László, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója. Ismertette, hétfőn minden rendben és gördülékenyen zajlott.  A felmérések szerint körülbelül 90 fő jelentkezésére számítanak, három osztályt indítanak. Szerdán találkoznak az intézményvezetők a tankerület igazgatójával, és egyeztetnek, hogy minden intézményben a kellő számú osztály elindulhasson és a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók eloszlása is egyenletes legyen.

Egy kis ajándékkal leptük meg a leendő elsősöket - mondta Patócs Anikó, a HTKT Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatója. Tavaly két osztályt indítottak Vásárhelyen és egyet Székkutason; az igazgató bízik benne, hogy idén is legalább ennyire számíthatnak. A későbbiekben szülői értekezletek tartanak arról, hogy mi a teendő az iskolakezdés előtt, valamint a gyerekeknek augusztusban gólyatábort szerveznek. Az új tantárgyak miatt már tartottak előzetes tájékoztatást, egyházak képviselőit is meghívták, ezáltal segítséget adtak, hogy ki melyik egyház keretein belül szeretne tanulni.

Egyre kevesebb gyerek iratkozik be Székkutason. Még meglesz a minimum 14 fő, hétfőn hatan regisztráltak – mondta Tembel Tibor, a Gregus Máté Tagintézmény vezetője. Az etika és a hit és erkölcstan oktatásával kapcsolatban megtették a lépéseket, a településen lévő katolikus és református egyházak képviselői már találkozhattak a szülőkkel.

Forrás: promenad.hu