LEADER pályázati kiírással, projektötlet gyűjtéssel és Stratégia felülvizsgálattal kapcsolatos tájékoztató fórumot tartott Benkő Zsolt, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület munkaszervezetének vezetője és Talmácsi Krisztián, az Egyesület pályázati tanácsadója a civil szervezetek és önkormányzatok részére szerda délután.

A csütörtöki fórumot a közelgő LEADER pályázatok benyújtása kapcsán hirdették meg – tájékoztatta portálunkat Benkő Zsolt, aki kifejtette 2013. június 3-tól lehet újra pályázatokat beadni, ennek előkészítéseként a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesületnek át kell dolgoznia a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiát. Benkő Zsolt hangsúlyozta, ezzel kapcsolatban április 5-ig várják az önkormányzatoktól és a civil szervezetektől a projektötlet adatlapok benyújtását az Egyesülethez, a Polgármesteri Hivatal első emelet 14-es irodájába.

Ezekbe a projektötletekbe kell beleírni azokat a fejlesztéseket, amelyet a civil szervezetek akár eszközbeszerzés, akár rendezvények keretén belül a következő időszakban meg szeretnének valósítani. Ezeket az ötleteket az Egyesületnek bele kell dolgozni a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia LEADER tervébe – tudtuk meg Benkő Zsolttól, aki hozzátette, ebbe a LEADER tervbe kiírandó intézkedések pontos meghatározásához kellenek ezek a projektötletek, ugyanis a pályázatokat a közösség, a civil szervezetek igényei szerint kell kiírni.

Ezt az intézkedési tervet, később az Egyesület közgyűlésének el kell fogadni, ha ez megtörtént, akkor felkerül a Minisztériumba és ha ott is jóváhagyják, akkor egy úgynevezett minisztériumi közleményben fog megjelenni – fejtette ki Benkő Zsolt.

A fórumon elhangzott, hogy a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesületnek 257 millió forint forrása van arra, hogy civil szervezetek, önkormányzatok illetve vállalkozások számára LEADER pályázatokat írjon ki, ennek a pályázatoknak a beadási határideje forráskimerülésig tart, vagy október 31-ig. Benkő Zsolt kiemelte, mivel korlátozottak a források, ezért érdemes minél korábban benyújtani a pályázatokat.

Talmácsi Krisztián a fórumon kiemelte, hogy nincs hiánypótlásra mód, de az elektronikus felület nem engedi, hogy hiányosan kitöltve küldjék el, illetve a csatolandó dokumentumokról is van egy lista, amelyet mindenkinek érdemes áttanulmányozni. Az Egyesület pályázati tanácsadója felhívta a szervezetek figyelmét arra, hogy továbbra is magánszemély meghatalmazásával lehet az ügyfélkapunk keresztül benyújtani a pályázatokat.

A Vásárhely Vidék Jövőjéért Egyesület további fórumokat is tervez, így március 28-án a vállalkozások számára tart tájékoztató fórumot a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében, illetve májusban már konkrétan a pályázat technikai részleteiről lesz szó.

 
Forrás: promenad.hu