Az elmúlt hétvégén három különböző műfajban, három teltházas előadást tartottak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A hétfő délelőtti Napraforgó magazinunkban Gajdán Bálint, az intézmény igazgatója elmondta, az elmúlt félévhez képest megduplázódott az eladott bérletek száma.

Január 22-én, a Magyar Kultúra napjával nyitották a szezont a Bessenyeiben, ahol egy gálaműsorral kezdték az évet. A látogatók bérletet is vásárolhatnak, ami nagyon kedvező és mindenki megtalálja a számára ideális összeállítást. A 4 elem bérlet, négy különböző műfajba enged betekintést: könnyed komolyzene, tánc, filmszínház és kamaraszínház. Az iskolásokról sem feledkeztek meg és számukra is kínáltak bérletet a nekik megfelelő műsorokkal. Ennek első előadásán a Szegedi Szimfónikus Zenekar lépett fel március 5-én. A karmester, Gyüdi Sándor, hangszercsoportonként mutatta be a hangszereket azzal a céllal, hogy minél több fiatal megkedveljek a komolyzenét.

Az előző félévhez képest megduplázódott az eladott bérletek száma – számolt be az intézmény igazgatója. Elmondása szerint egyre nagyobb az érdeklődés a programok iránt. Március 14-én, nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan rendezik meg a 27. Petőfi Sándor Szavalóversenyt. Az eseményt fordulók előzték meg és onnan került ki az a negyven pályázó, aki a szavalóversenyen felléphet.

Majd 15-én a Márciusi Ifjak a XXI. századi Magyarország művészeti életében címmel tartandó előadáson a legfiatalabb és legsikeresebb fiatal magyar előadóművészek mutatkoznak be. Balog József zongoraművész, az Országos Chopin Zongoraverseny többszörös nyertese, Fundák Kristóf, Örökös Aranysarkantyús néptáncos, Kaszai Lili Aranygyöngyös Táncos, Kubinyi Júlia népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, a Fölszállott a páva döntőse, Lazók Mátyás színművész, a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, prímás és zenekara, a FolkEmbassy, Szegedi Csaba Junior Príma- és Juventus-díjas operaénekes. Őket most láthatjuk először közös fellépésen – tette hozzá az igazgató.

„Mi is az Agóra Tanács? - tette fel a kérdést Nagy Ágnes, műsorvezető. Gajdán Bálint kifejtette, ez a tanács annak érdekében jött létre, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a szomszédos kistérség tehetségeinek. Egy pályázatot kell benyújtani, ami elbírálásra került és egyeztetés után közös szervezéssel megrendezésre kerül a műsor, amelyre a belépés díjtalan. Az elvárás, hogy az előadás sokszínű legyen. Tavaly novemberben Derekegyháza kapott lehetőséget arra, hogy bemutatkozzon.

A pályázat benyújtásának a formai követelményei alapján egy adatlapot kell kitölteni. Minden kis településnek van saját kulturális szakembere, aki tisztában van a kistérség hagyományaival és ő koordinátorként  arra ösztönzi a tehetségeket, hogy bátran pályázzanak. Vendégünk kiemelte, hogy a műsor publikációját is vállalják, a kapcsolataikon keresztül hangot adnak az előadásnak és bevonzzák az embereket a rendezvényre. Március 22-én a Vásárhelyi Agóra pályázat nyertesei mutatkoznak be. Fellép a Székkutasi Nyugdíjas Klub, Kamilla Dalkör, Szilver tánccsoport, Suliszínpad, Székkutasi Olvasókör Napsugár Gyermek néptánccsoport, Fodor Tibor és a Harmonika Klub.

A következő hónapokban is színes előadásokkal várják a látogatókat. Megemlítette Gajdán Bálint, a Különbéke címmel azt a Szabó Lőrinc estet, ahol Kaláka Együttes és Rátóti Zoltán előadását élvezhetik a vendégek. Majd Április 4-én Zorán lép színpadra a Tavaszi turné keretien belül. Ebben a hónapban lesz látható A kappan, a csirke és a marabu… avagy polgári idill a XX. század második feléből.

Forrás: promenad.hu