EMLŐ DAGANAT  INGYENES SZŰRÉSÉRE 2013. MÁRCIUS 29.-ÉN PÉNTEKEN 8.00-15.00 között, MÁJUS 16.-ÁN CSÜTÖRTÖKÖN 11.00-18.00 között, ÉS MÁJUS 16.-ÁN PÉNTEKEN 8.00-15.00 között LESZ LEHETŐSÉGÜK SZÉKKUTASON.

A vizsgálaton kizárólag a 45 - 65 éves korosztály vehet részt, közülük is azok, akik 2 éven belül nem voltak mammográfián. Az érintettek fognak erről tájékoztatást kapni a szűrőközponttól levélben, illetve a Rendelőben is lehet személyesen, vagy telefonon jelezni a részt vételi igényt. Aki nem kap levelet véletlenül, nyugodtan érdeklődjön nálunk a rendelőben. A vizsgálatot  "szűrő buszon" a szolgálatot teljesítő szakszemélyzet fogja végezni.

A szolgáltatás Önnek ingyen van, de a szervezés az Önkormányzatnak, a Rendelőnek, a Szűrőközpontnak pénzbe, időbe, energiába kerül. Kérjük, jöjjenek el, mert csak úgy tudok Székkutasra helyben az ÖNÖK KÉNYELME ÉS EGÉSZSÉGE SZEMPONTJÁBÓL KEDVEZŐ VIZSGÁLATOT szervezni a jövőben is, ha megvan rá a kellő érdeklődő, hisz mindenki tudja, hogy a mai világban nem szórhatjuk felelőtlenül el arra a pénzt, amit aztán nem vesznek igénybe.

A hölgyek 10-15%-a találkozik ezzel a kórral élete folyamán. Elég nyugtalanító szám.  Köszönhetően a szűrés terjedésének, a modern kezelési módoknak az időben felismert esetekben az érintettek majd kivétel nélkül életüket köszönhetik a korai felismerésnek, nagy többségük meggyógyul.

A daganatos betegségek elleni megelőző küzdelemben gyerekcipőben járunk és sajnos az első néhány hónap alatt szerzett tapasztalatom azt mutatja, hogy nálunk Kutason a kelleténél jóval kevesebben járnak el a hölgyek közül rákszűrésre. A helyzet azért is problémás, mert községünkben sajnos elég sok asszony esett át már át emlő operáción e miatt a kór miatt, nem egy anyát veszített el a család örökre az előrehaladott esetekben. Ne adja meg a betegségnek a lehetőség írmagját sem, hogy testét károsítsa, vagy a családtól idő előtt elragadja Önt,  a család összetartó erejét, az asszonyt, anyát.

Minél hamarabb veszünk észre egyébként egy rákosnak tűnő elváltozást, annál könnyebb gyógyítani - akár már egészen kis sebészi beavatkozással - hisz az emlősebészet nagyot fejlődött az elmúlt évtizedben. Nincs értelme azt a 10-20% esélyt kockáztatni feleslegesen.

A vizsgálat nem fájdalmas, ritkán egyesek kellemetlennek érezhetik, de ez ne vegye el senki kedvét, hiszen minimális kellemetlenség árán életet nyerhetünk.

Gondoljon a megelőzésre, az egészségére, és szeretteire. Az ember azért küzd az életben, hogy ha esetleg neki nehezebb is az élete, de az utódait, szeretteit biztonságban tudhassa, gondoskodhasson róluk, jó tanáccsal, jó szóval segítse. Kell, hogy ÖN ott legyen, amikor igazán szükség van anyára, feleségre, nagynénire, keresztanyára, barátra. Az egészség megőrzését ne csak magunkért, hanem szeretteinkért is tegyük. Gondoljunk át ebből a szemszögből is, hogy miért is vigyázzunk arra, amink még ma megvan.

 

Dr. Bakos Attila, Családorvos