A Székkutasi Vendégvárók Egyesülete sikeresen pályázott az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez a LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 52/2012. (VI.8.) VM rendelet keretében, a Székkutasi Emlékház turisztikai fejlesztésére. A projekt keretében, mintegy 20 millió Ft összegben újul meg az Emlékház épülete, valamint annak környezete.

Az elképzelések szerint a fogadótérben a falu történetét mutatjuk majd be. A falra korabeli térképek kerülnek, illetve egy nagy érintőképernyős terminál is, amelyen a következő tartalmakat jelenítjük meg: a kiállítási tér bemutatása, leírása; a kiállítás tárgyainak leírása; a kiállítás képanyagának bibliográfiája; a falu története; a Fehér Gárda története, képanyaga; a Gregus család története; Murgács Kálmán gyűjtésének bemutatása; állatorvosi eszközök, tárgyi emlékek bemutatása; iskolatörténeti emlékek; a paraszti életmód, eszközök bemutatása; hagyományos paraszti tevékenységek videón történő bemutatása.

Az előtérből az udvar felé nyíló helyiség az átalakítást követően az Emlékház szociális blokkjaként működik majd. A kialakításra kerülő mosdó mozgáskorlátozott vendégek számára is megközelíthető lesz.

A Falumúzeumban kialakításra kerül egy 19. századi vásárhelykutasi lakószoba is, ahol elhelyezzük a Gregus hagyaték enteriőrbe illő tárgyi emlékeit.
A paraszti életmód tárgyi eszközeit a projekt keretében kialakítandó ún. dohánypajtában mutatjuk be, ahol kialakítunk egy többfunkciós közösségi teret is.
A pajtához csatlakozik egy szabadtéri kemence, valamint egy üstház is kialakításra kerül a helyi szilvafák terméséből készülő szilvalekvárfőzéshez. Itt szintén lehetőség nyílik a kiállításhoz kötődő foglalkozások, és egyéb tevékenységek gyakorlására, úgymint gyógynövény, termés felismerési gyakorlatok, gyógynövény párnácskák készítése, kukoricadarálás, kukoricamorzsolás, baromfietetés stb.

A Falumúzeum kertjében a helyi gazdálkodási módok, termelési szokások kerülnek bemutatása, ill. a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek is bemutatása kerülnek együttműködő partnerek bevonásával.

Jelenleg a múzeum tárgyainak leltározása folyik, a kivitelezési munkálatok 2013. március 1-én kezdődnek.

Ezúton is várjuk a lakosság felajánlásait régi eszközök, berendezések formájában, gondoskodva azok biztonságos helyen történő tárolásáról. Érdeklődni a Polgármesteri Hivatatalban, vagy a +3630/903-01-89-es telefonszámon.