Az elmúlt esztendő végén jelent meg Berta János tollából Hódmezővásárhelykutasipuszta című könyv, melyet január 25-én mutattak be író-olvasó találkozó keretében Székkutason. A rendezvényen Szél István polgármester örömét fejezte ki a könyvvel kapcsolatosan, ugyanis Hugo Hartung után Berta János műve a második, amit németül is kiadnak majd a településről.

\"http://static.promenad.hu/article/12/36/54/76f4c7251a38cf56a8610414dfa12ceb_normal.jpg\"

Nem is olyan régen, pontosabban decemberben regényes útikönyv jelent meg a szombathelyi, Németországban élő Berta János tollából, aki a dél-alföldi látogatásait írta le a Hódmezővásárhelykutasipuszta című könyvben.

A megjelenést követően január 25-én író-olvasó találkozót rendeztek, ahol a helyiek kérdezhették Berta Jánost, de előtte Szombat Mihály, a Rádió 7 és a promenád.hu munkatársa, a Székkutasi Vendégvárók elnöke is „faggatta” egy kicsit az írót, aki természetesen örömmel számolt be a résztvevőknek.

\"http://static.promenad.hu/article/12/36/54/1566b303c8ecb53356f6759d51d39651_normal.jpg\"

A megjelentek között jelen volt Székkutas polgármestere Szél István is, aki a találkozó elején örömét fejezte ki, hogy egy újabb könyv jelent meg a településről. Kérdésünkre az előzményekről is beszámolt: „Szombat Misi barátom egyszer csak felhívott, hogy egy úriember – Berta János szerk. – van náluk egyenesen Németországból és a Piroska kultusz iránt érdeklődik. Ennek én nagyon megörültem, hiszen projektjeink jelentős többsége is próbál erre a jó történetre építeni. Ezután fogadtam Berta János urat, aki számomra is elmesélte kalandos életútját, ami Székkutasra vezette.”

A polgármester, azóta már a könyvet is elolvasta és csak jókat tud mondani róla. Mindezek mellett a település első embere kiemelte: ez külön azért is pozitív Székkutas számára, mert Hugo Hartung után Berta János a második író, akinek művét németül is kiadják majd.

\"http://static.promenad.hu/article/12/36/54/36d43f48503aa2e332b4c68721a4b11b_normal.jpg\"

Hogy mikor? Azt még maga az író sem tudta pontosan megmondani, de azért szeretné, ha még idén megjelenne.

Berta János több mint 30 évvel ezelőtt költözött Szombathelyről Németországba, ma is ott él Worms városában. Néhány évvel ezelőtt egy véletlen folytán találkozott a híres német író "Ich denke oft an Piroschka" azaz a Gyakran gondolok Piroskára című regényéből készült filmmel, majd magával a regénnyel is. A film sajnálatos módon hivatalosan Magyarországon nem került soha bemutatásra. Német nyelvterületeken azonban a regény hatalmas sikert aratott és világhírt hozott az írónak, csakúgy, mint a belőle készült film, Liselotte Pulver színésznőnek. A filmet mind a mai napig műsorra tűzik a német tv adók. Egy ilyen alkalommal figyelt fel a műre a később íróvá váló Berta János.

A Piroska regény Magyarországon is ismertté vált, főleg a cselekmény helyszínének vonzáskörzetében. A Székkutason - régi nevén Hódmezővásárhelykutasipusztán - játszódó történetben Hugo Hartung mint főiskolás diák érkezik a faluba, nyári vakációra. Itt szeret bele az állomásfőnök lányába, Piroskába. Az író elbeszéli nyári kalandjait, a táj egyszerű, mégis elbűvölő szépségét, az emberek mindennapjaiban élő néphagyományokat, szokásokat, az itt élők őszinte vendégszeretetét.

\"http://static.promenad.hu/article/12/36/54/b8476ede6634ac7f4ba2899230c6ff32_normal.jpg\"

Berta János, Németországban ismerkedett meg a regénnyel és a filmmel, de azonnal késztetést érzett, arra, hogy meglátogassa a lebilincselő tájat. Feleségével elutazott hát Székkutasra, majd a nyaralásukat több hasonló követte, tehát, így győzte le Párizst Hódmezővásárhelykutasipuszta – melyet a pénteki találkozón is elmesélt, de a könyvből részleteket is hallhattuk Szabó Emese jóvoltából.

Az író barátja, Fülöp Béla a Helios könyvkiadó vezetője  szerint János, azt az Alföldet ragadta meg a könyvben, ahol Ő maga is él - és ő maga is itthon van. Már érkeztek visszajelzések a könyvvel kapcsolatosan, melyek egyhangúan, pozitívan vélekednek róla. Héjja Lászlóval is szép estéket töltöttek együtt a nyaralások során, melyet a találkozó során is felelevenítettek. László szerint Petőfi szerette, így a hazát!

A székkutasi Hódi Zoltánt is megérintette a könyv, amit mikor elolvasott egy-két gondolat megragadt benne, hiszen egykor Ő is dolgozott abban a „kopott” bakterházban. Nagyon szépen, részletesen kidolgozta a történeteket, melyekben a hagyományokra is kitér - mondta Zoltán.

Ráhai József váltókezelőként dolgozik, akinél sokat volt kint az állomáson Berta János, melyet a könyvben is megemlít. József a könyvet közel két óra alatt elolvasta, hisz annyira tetszett neki, hogy egyszerűen nem tudta lerakni.

A beszámolók után többen aláíratták könyvüket a szerzővel, miközben a háttérben a finomabbnál finomabb süteményeket fogyaszthattunk a rendezők jóvoltából.

Forrás: promenad.hu