Kezdődik a személyi jövedelemadó (szja) bevallási időszak, 2012-ben szerzett jövedelméről több mint 4 millió magánszemélynek kell valamilyen módon számot adnia - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhatóság közleménye szerint a napokban mintegy 3,9 millióan kapják meg a személyijövedelemadó-bevallási csomagot postai úton a NAV-tól. Az, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információk alapján dől el, ezzel is segítve, hogy mindenki a leginkább "testre szabott" bevallási módot választhassa.

Az a 680 ezer magánszemély, aki tavaly munkáltatóját bízta meg bevallása elkészítésével, nem kap csomagot. Az a 710 ezer magánszemély, aki elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül küldte el bevallását, elektronikus értesítést kap tárhelyére.

Az adózóknak az idén is több lehetőség áll rendelkezésükre.

Most is választani lehet az úgynevezett munkáltatói adómegállapítást. Aki azt szeretné, hogy munkáltatója készítse el bevallását, annak ezt január 31-ig írásban kell kérnie munkáltatójától (12NY29 jelű nyilatkozat).

Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell (12NY30 jelű nyilatkozat). Ha a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, erről és az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.

Továbbra is választani lehet az egyszerűsített bevallást, ebben az esetben az adóhatóság készíti el bevallásunkat. Az adózónak ehhez csak annyit kell tennie, hogy az erre a célra szolgáló nyilatkozatot (1253NY) kitölti, aláírja és 2013. február 15-ig postára adja vagy Ügyfélkapun keresztül elküldi. A határidő jogvesztő, vagyis igazolási kérelemmel sem pótolható - figyelmeztet a NAV.

 
Forrás: MTI