Mint arról már beszámoltunk regényes útikönyv jelent meg december elején Hódmezővásárhelykutasipuszta címmel a Németországban élő Berta János tollából, aki Székkutason, Vásárhelyen, Szegeden, Orosházán és egy sor egyéb helyszínen tett nyaralásain tapasztaltakat és élményeket vetette papírra. A könyvet író-olvasó találkozón a nagyközönségnek Székkutason mutatják be január 25-én.

\"http://static.promenad.hu/article/12/31/99/7e1b0dc529f9da8aeef25187c0d2f9d6_normal.jpg\"

Berta János több mint 30 évvel ezelőtt költözött Szombathelyről Németországba, ma is ott él Worms városában. Néhány évvel ezelőtt egy véletlen folytán találkozott a híres német író "Ich denke oft an Piroschka" azaz a Gyakran gondolok Piroskára című regényéből készült filmmel, majd magával a regénnyel is. A film sajnálatos módon hivatalosan Magyarországon nem került soha bemutatásra. Német nyelvterületeken azonban a regény hatalmas sikert aratott és világhírt hozott az írónak, csakúgy, mint a belőle készült film, Liselotte Pulver színésznőnek. A filmet mind a mai napig műsorra tűzik a német tv adók. Egy ilyen alkalommal figyelt fel a műre a később íróvá váló Berta János.

A Piroska regény Magyarországon is ismertté vált, főleg a cselekmény helyszínének vonzáskörzetében. A Székkutason - régi nevén Hódmezővásárhelykutasipusztán - játszódó történetben Hugo Hartung mint főiskolás diák érkezik a faluba, nyári vakációra. Itt szeret bele az állomásfőnök lányába, Piroskába. Az író elbeszéli nyári kalandjait, a táj egyszerű, mégis elbűvölő szépségét, az emberek mindennapjaiban élő néphagyományokat, szokásokat, az itt élők őszinte vendégszeretetét.

Berta János, már, mint nyugdíjas sportoló, Németországban ismerkedett meg a regénnyel és a filmmel, de azonnal késztetést érzett, arra, hogy meglátogassa a lebilincselő tájat. Feleségével elutazott hát Székkutasra, majd a nyaralásukat több hasonló követte. Szintén egy véletlen találkozásnak köszönhetően, arra az elhatározásra jutott, megírja élményeit, és XXI. századi szemmel is végigjárja a híres regény helyszíneit. Saját úti kalandjai sorát elbeszélve mutatja be az itt élők kedvességét, vendégszeretetét, humorát, a táj megragadó szépségét, a hagyományos népi gasztronómia sokszínűségét, a puszta, és paraszti kultúra őszinte egyszerűségét - mindezt külföldön élő magyarként, de német szemmel.

A több nyári és téli utazás során nemcsak a mai Székkutason, de Hódmezővásárhelyen, Orosházán, Kiskunfélegyházán, Szegeden, és Gyulán is járt, így az összes településről is külön fejezetekben ír.

Az író saját forrásból jelentette meg könyvét magyar nyelven a Helios Kiadó gondozásában, ahhoz Piroska féle film képkockáit is felhasználhatta. A kötet 2012 decemberében látott napvilágot. Az író 2013-ban, másik hazájában, Németországban tízezres példányszámban jelenteti meg a könyvet, természetesen német nyelven. Az úti elbeszélés iránt már hatalmas az érdeklődés, hiszen németajkú országokban még mindig hatalmas az érdeklődés Hugo Hartung regényének helyszíne iránt. Német, svájci, osztrák autó ma is gyakorta állnak meg a faluban a könyv emlékeit keresve.

A német író egykor feltette a világtérképre Székkutast és környékét, most az új nézőpontból megszületett Berta könyv ugyanezt teheti. A könyv ünnepélyes bemutatására Székkutason a Művelődési Házban kerül sor, 2013. január 25-én 17 órai kezdettel. Az íróval beszélget Szombat Mihály a Rádió 7 és a promenád.hu munkatársa, a Székkutasi Vendégvárók elnöke, a könyvből részleteket olvas fel Szabó Emese.

Forrás: promenad.hu