Február 1-én kezdődnek az agrárkamarai választások, megyénkben először február 4-én Hódmezővásárhelyen adhatják le voksaikat azok, akik már korábban regisztráltak és megfizették az 5000 Ft-os egyszeri regisztrációs díjat is. A választásokkal kapcsolatban január 14-én Szegeden, a Megyeházán tartott sajtótájékoztatót Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárkamara megbízott elnöke.

Az Országgyűlés a 2012. évi CXXVI. törvényben rendelkezett az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozásáról. Az új köztestület kiterjed majd a teljes élelmiszer-előállítási láncra is, azaz alanyi jogon tagja lesz a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az agráripar és a vidékfejlesztési piac minden szereplője az őstermelőktől egészen a nagyvállalatokig, a termelőktől a kereskedőkig. A jogalkotó célja egy erős, egységes és korszerű köztestület biztosítása a magyar agrárium támogatására, érdekeinek hatékony védelmére és versenyképességének erősítésére, növelésére.

Az új kamaráknak 2013. március 31-ig kell megalakulniuk, a választások pedig február 1-21. között zajlanak. A küldötteket, a testületeket és a tisztségviselőket 5 évre választják és egy tag 1 db érvényes szavazatot adhat le.

 A választói névjegyzékre azok a tagok kerültek fel, akik a tavalyi év novemberének végéig bejelentkeztek az agrárkamarai nyilvántartásba és megfizették az 5.000,- Ft-os egyszeri regisztrációs díjat is. Kispál Ferenc a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy aki még esetleg nem jelentkezett be a kamara nyilvántartásába, továbbra is megteheti a www.agrarkamara.hu oldalon, bár a 2013-as választásokon már nem lesz lehetőségük szavazni.

Magyarország 19 megyéjében összesen 1230 kamarai küldötett választanak meg, Csongrád megyében egészen pontosan 90 főt, ahol többek között a méhészek, az erdészek és a gabonaszövetség is képviselteti magát, hiszen a listákát úgy kellett összeállítani, hogy a különböző ágazatok arányosan kapjanak helyet.

A szavazás megkönnyítése érdekében a választók az egyes megyék bármelyik meghirdetett helyszínén leadhatják szavazataikat, amely voksolás listás rendszerű lesz, azaz a megyei küldött-jelölteket tartalmazó listákra lehet szavazni.

Kispál Ferenc továbbá azt is elmondta, hogy az új kamarában az lesz a jó, hogy együtt lesz a termékpálya, így egy asztalhoz lehet ülni, ha a problémákat át kell beszélni, és az újonnan megalakuló Agrárkamara tulajdonképpen egy mezőgazdasági önkormányzat lesz, amely közvetít majd a kormányzat és a törvényhozás között.

A Csongrád megyei küldöttválasztó szavazások időpontjai és helyszínei:

Február 4. 10.00-17.00 Hódmezővásárhely, Csúcsi Olvasókör, Jókai u. 60.
Február 5. 10.00-17.00 Szentes, Bartha János Szakközépiskola, Kossuth L. u. 45.
Február 6. 10.00-17.00 Csongrád, Városi Galéria földszinti tárgyaló, Kossuth L. tér 9.
 Február 7. 10.00-17.00 Kistelek, Klebelsberg Művelődési Központ, Petőfi u. 7-9.
Február 8. 10.00-17.00 Mórahalom, Mórahalmi Járási Hivatal, Szentháromságtér 1.
Február 11. 10.00-17.00 Szeged, Megyeháza, Csanád terem, Rákóczi tér 1.
Február 12. 10.00-17.00 Makó, Galamb József Szakközépiskola, Szép u. 2-4.

 A választási névjegyzékre pótlólag (fellebbezés után) felkerültek pótszavazása:

Február 21. 10.00-14.00 Szeged, Megyeháza, Csanád terem, Rákóczi tér 1.

 A választásokkal kapcsolatos kérdésekben az érdeklődők hívhatják az Agrárkamara ingyenes választási ügyfélszolgálatát a 06-80-911-078-as számon, vagy írhatnak a valasztas@agrarkamara.hu e-mail címre.

Forrás: promenad.hu