A nyári szünetet követő első, rendes közgyűlését tartotta hétfő délután Székkutas képviselőtestülete, amelyen elhatároztak a mezőgazdasági start munkaprogram kibővítéséről, és döntöttek, hogy a talajterhelési díjat csak a jövő év végétől teszik kötelezővé a településen.

http://static.promenad.hu/article/11/85/76/787f99af5bc5056e4c428cab85bb2e6b_normal.jpg

Egy igen mozgalmas nyáron vagyunk túl – fogalmazott Szél István polgármester, utalva arra, hogy a rendezvények és szórakoztató programok mellett számos pályázatot is készítettek a hivatal munkatársaival. Az iskola mosdóinak és az elsősök tantermének felújítására nyert öt és félmilliós pályázat már folyamatban van: a vizesblokk szeptember végére el is készül. Folyamatosan dolgoznak az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében megjelenő pályázatok összeállításán.

http://static.promenad.hu/article/11/85/76/fd1cf1646c168c47ac558da82a62ee9d_normal.jpg

Az ülés keretében a település könyvvizsgálója is megerősítette: eredményesek a testületnek és intézményeinek a takarékos gazdálkodás érdekében meghozott intézkedései, amelynek eredménye, hogy amennyiben a település eredményesen pályázik az önhiki második félévi forrásra, év végére a település mérlege megfelelő képet tud mutatni a bevételek és kiadások tekintetében. A könyvvizsgáló az eddigi mérleget értékelve előnyként említette, hogy nincsenek harminc napon túli tartozások, valamint azt, hogy a költségvetés tíz százalékos mértékében segítik a rászoruló kutasi családokat.

http://static.promenad.hu/article/11/85/76/c611ef29ffb229cdb54a78496c1cb851_normal.jpg

A tanévkezdésről szóló beszámoló kapcsán elhangzott: a Köznevelési Törvény módosításából adódóan a háromezer lakosnál kisebb települések általános iskoláinak működtetését átvállalja. A testület állásfoglalásában a működtetés átadásáról határozott, annak is tudatában, hogy az iskola támogatására eddig is évente 23 milliót kellett fordítani a település büdzséjéből. A döntés eredményeképp a tulajdonjog Székkutasé marad, de valamennyi költséget a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ fog viselni.

http://static.promenad.hu/article/11/85/76/d4f89b66f1640c15310295d5d665463c_big.jpg

A település azonban nem fogja az iskola kezét elengedni, a szakma együttműködést folytatni tervezik a kistérségi társulással, valamint a járási oktatásügyi biztossal és megyei intézményfenntartóval egyaránt.

Lakossági beadvány érkezett a testülethez: azon lakosok, akik már korábban csatornázott utcákban éltek, de a rendszerre eddig nem kötöttek rá, aláírásukkal kérték a képviselőket, hogy a rákötésre további haladékot kapjanak, addig is mentesülve a talajterhelési díj megfizetése alól. A testület további egy évet biztosított számukra a rácsatlakozáshoz, így ezeknek a lakosoknak 2013. december 31-ig, ha rákötnek a rendszerre, nem kell a talajterhelési díj szankciójától tartani. Szél István polgármester hozzátette: a rákötéssel kapcsolatos műszaki információkat a polgármesteri hivatalban az érdeklődők rendelkezésére bocsátják.

A mezőgazdasági start-munkaprogram eredményeiről szóló beszámoló során elhangzott: a mintaprogram a terveknek megfelelően halad, a burgonyát felszedték, szétválogatták, és ebből 91 kutasi család részesülhetett, a vöröshagymát most válogatják, míg a gyógynövény termés eredményeként gyümölcsteát kaphatnak a székkutasi gyerekek és idősek. A polgármester elmondta: másfél milliót nyert a település fóliaházak építésére, hogy a termelési időszakot kitolhassák, és primőr termékekben is gondolkodhassanak, ezáltal az is a tervek közé kerülhetett, hogy az eddigi 14 helyett húszan dolgozhassanak a programban. A polgármester elmondta: a program résztvevői hölgyek, nagy részül gyereket nevel, és az önkormányzat igyekszik őket élelmiszer- és ruhaadományokkal is segíteni.

Szél István elmondta azt is, hogy a három fóliaház által megtermelt jövedelmet részben visszaforgatják: vagy kazánt vásárolnak, hogy a sátrakat fűteni tudják, vagy további sátrakat fognak vásárolni, és elképzelhetőnek tartotta, hogy a termelés felfuttatásával a kár a munkában részt vevők fizetését is futni fogják a bevételek.

Székkutas szerencsés helyzetben van, mintegy harminchektárnyi föld tulajdonjogával rendelkezik. A mezőgazdasági bizottság tett javaslatok a területek felosztásának megváltoztatására, ajánlva, hogy azok egy részét fiatal, székkutasi családok kaphassák meg, akik jövőjüket a településen képzelik el. A testület az idén két, 35 év alatti, őstermelői igazolvánnyal rendelkező házaspárnak ítél két terület bérbeadását, és elképzelhető, hogy a jövőben a többi földterületet olyan fiatal kutasi családok kaphatnák meg, akik földterülettel egyébként nem rendelkeznek.

A térségben 1,7 milliárd forint értékben kerül megújításra az ivóvíz hálózat, amelyből Székkutas is részesül. A térségi programot koordináló társulatban továbbra is elnökhelyettese posztot tölt be Szél István, és határozott a testület arról, hogy a társulatban megmaradt, rá jutó pénzmaradványt vissza szeretnék kapni. A munkák a tervek szerint jövőre kezdődhetnek meg.

A település demográfiai helyzetét bemutató beszámolóban elhangzott: 2004-ban mélyre süllyedt a megszületett gyermekek száma, amely tendencia azóta jó irányba fordult. Az idén már tucatnál is több székkutasi bab látta meg a napvilágot, és több anyuka hordja magzatát a szíve alatt. Szél István elmondta: az önkormányzat intézkedéseivel igyekszik javítani a gyermekvállalási hajlandóságot, amelynek az is része, hogy épp a testületi ülés napján kapták meg ingyenesen a székkutasi kisgyerekek az óvodában a bárányhimlő elleni védőoltást.

Forrás: promenad.hu