A Rádió 7 nyári szabadságról visszatérő Szőttes műsorában szeptember 9-én egy ízig-vérig kereskedő, Horváth László, a COOP Szolnok 33. számú Székkutasi ABC-jének nyugalmazott boltvezetője idézte fel élete jelentősebb eseményeit. Július 28-án egy dedikált boltos köpennyel búcsúztatták el munkatársai, a dolgos évek alatt mintegy száz ember vezetője volt – és persze a sajátja is a Kertvárosban.

http://static.promenad.hu/article/11/85/31/b2b89710b6b0f660c691f80a511c34cf_normal.jpg

Nyolcadmagával nevelkedett a kútvölgyi majorban, testvérei között majdnem a legfiatalabbként, így nagyszüleit sem ismerhette, de azt tudja jól, hogy egyszerű parasztemberek. Minden környező család népes volt, így bőven akadt játszópajtás a csínytevésekhez is.

Első két iskolaévét Mátyáshalmon töltötte, majd 1961-től Kútvölgyön, az új két tantermes összevont iskolában folytatta tanulmányait. Játszópajtásaként, iskolatársaként is ismerte Szabó Sándort, aki pályaválasztása idején egy éve már kereskedői tanulmányait végezte, és afelé orientálta.

Az osztályban mindössze hárman voltak fiúk, ketten közülük hentesek, így igencsak elkényeztették a lányok. Mindig volt kitől elkérni a házi feladatot másolásra iskola előtt, és a finom falatokból is mindig jutott bőven a madárétkű leányok jóvoltából.

http://static.promenad.hu/article/11/85/31/8d984a9be6bfd9cdf6e493670482f1a9_normal.jpg

1966-ban állt először pult mögé tanulóként, a sorkatonai szolgálat után két évvel pedig már vezetőként dolgozott, előbb a vásárhelyi Földszövnél, később ÁFÉSZ-nél. 1984. január elsejétől a Csongrád Megyei Élikerrel lépett szerződéses boltvezetői kapcsolatba, évekig üzemeltette a Kertvárosi boltot. 1993-ban pályázta meg és nyerte el a Promenád ABC vezetői státuszát, hat évvel később a Mérleg ABC, 2002-től a Hód ABC vezetője volt. 2006-tól irányította a székkutasi ABC-t, ahonnan július 28-án egy dedikált boltos köpennyel búcsúztatták el munkatársai nyugdíjba vonulása alkalmából.

Idősebb fia, László másodmagával egy mérlegeket fejlesztő és javító cég tulajdonosa, fiatalabb fiával, Gáborral pedig most készülnek elutazni Ágnes lányához Ausztráliába. Nagyon várja már a találkozást kétéves János unokájával, nemkülönben nagy izgalom és várakozás övezi második unokájának érkezését.

Nagyon friss még a nyugdíjas élet, van, hogy arra ébred, hogy mennie kell a boltba, de ez csak megszokás álomképe. Úgy gondolja, az utazás, a környezetváltozás majd ad neki valami új elfoglaltságot, de kollégáit soha sem felejti – fejtette ki.

Forrás: promenad.hu