Berta János, több mint 30 éve Németországban élő hazánk fia egy véletlen folytán találkozott a Piroska regénnyel pár éve. Német nejével útra keltek és bejárták Székkutast. A nyaralást több is követte, az élményeket, történeteket pedig papírra vetette az író. A Hódmezővásárhelykutasipuszta – Hugo Hartung nyomában címet viselő könyv november végén jelenik meg.

\"\"

Székkutason számtalan helyszínen, valós történeteket és élményeket, kicsit német, kicsit magyar szemmel mutat be az elbeszélő. Őszinte kedvességgel és átéléssel ír pusztai kirándulásról, a faluban tett sétákról, beszélgetésekről, mely során sok helybéli barátjává is vált, kocsikázásról, megannyi szép és vidám történetről.

A Székkutason töltött hetek során az olvasó kicsit a Gyakran gondolok Piroskára című regény modernkori, mégis pusztai nosztalgiával átitatott hangulatába csöppenhet. A településen kívül az író ellátogatott Vásárhelyre, Szegedre, sétált Orosházán és Gyulán, sőt a bugaci pusztán is. Eme élmények mind külön fejezetet kaptak a könyvben, mely után már a megjelenés előtt hatalmas az érdeklődés, Ausztriából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból és természetesen kis hazánkból is. Az író, amennyiben elfogyna az első kiadás, már az újat tervezi, 2013-ban pedig német nyelven, német nyelvterületen is megjelenik, Székkutas hírét tovább öregbítve.

A könyv elkészítésében a Rádió 7 és a promenád.hu munkatársa, Szombat Mihály is részt vett, mint az író barátja, lektorálási, szerkesztői tanácsokkal.

Forrás: promenad.hu