Legkésőbb 2014. január 1-jéig meg kell változtatni azoknak a cégeknek és alapítványoknak a nevét, amelyek nem felelnek meg a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló törvényjavaslatnak - az erről szóló fideszes kapcsolódó módosító indítványt támogatta keddi ülésén az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága.

A kormánypárti képviselők által jegyzett törvényjavaslat értelmében közintézmény vagy közterület nem viselhetné olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be, illetve ilyen név nem szerepelhetne cég, civil szervezet, sajtótermék elnevezésében sem. A tilalom vonatkozna olyan kifejezés vagy olyan szervezet nevére is, amely a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható.

Az alkotmányügyi bizottság tagjainak többsége elfogadta a fideszes Balla György kapcsolódó módosító indítványát, amely előírná, hogy a törvény hatályba lépése előtt bejegyezett cégek és alapítványok, amelyek cégneve vagy rövidített neve nem felel meg a törvény előírásainak, a nyilvántartásban szereplő adataik első változásakor, de a legkésőbb 2014. január 1-jéig legyenek kötelesek nevet változtatni.

A kormánypárti képviselő rögzítené azt is, hogy illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehetne bejelenteni a cégbíróságnak, ha egy cég székhelyének telephelyének címe e törvény rendelkezései miatt változik meg. Ezt a változást is legkésőbb 2014 elejéig kellene bejelenteni.

Nem támogatta viszont a bizottság a jobbikos Novák Előd és Gaudi-Nagy Tamás kapcsolódó módosító indítványait, ők a törvényjavaslat hatályát a közterületi műalkotásokra, szobrokra is ki kívánták terjeszteni. Nem kapott többséget az MSZP-s Lendvai Ildikó javaslata sem, amely azokat az elnevezéseket tiltaná meg, amelyek nemzeti, nyelvi, etnikai és más kisebbség, felekezet, faj, továbbá a lakosság valamely csoportja tagjának emberi méltóságát sértik.

Forrás: MTI