A székkutasi amatőrfilmes idős székkutasi embereket szólaltatott meg a kamera előtt, ami elmondása szerint nem volt könnyű, mivel még sokakban él a Rákosi-rendszer emléke, és nem szívesen beszélnek bármilyen témáról is a nagy nyilvánosság előtt. Abban, hogy még is sikerült szóra bírni őket, Baté Szilveszter szerint az is közre játszott, hogy az elmúlt tíz évben a filmjei alapján megismerték őt a kutasiak, és tudják, hogy nem csapja be őket.

A nyilatkozók mellett sok fotóval és külső felvételekkel is igyekezett az alkotó bemutatni Székkutas (az egykori Vásárhely-Kutas) életét és kultúráját, de Labozár Antal prímás nótái sem maradhattak ki a filmből. Tavaly az emlékév alkalmából Szenti Tibor író-néprajzkutató is tartott egy előadást Gregus Máté életéről, ebből is szemezgetett a filmkészítő.

Baté Szilveszter mesélt arról is, hogy a „Homoki apostol” meglehetősen nehéz körülmények között készült, hiszen segélyekből forgatta, de így is igyekezett a legjobbat kihozni a témából. Megemlítette azt is, hogy hiába a jó ötlet, ha a megvalósításhoz a megfelelő technikai háttér nem áll rendelkezésre.

Apropó technikai háttér. A filmvetítés előtt Szél István, Székkutas polgármestere egy komoly számítógépes hardware csomag átadásával lepte meg az amatőr filmest. A község vezetője reményét fejezte ki, hogy Baté Szilveszter ezeknek az eszközöknek a segítségével még jobban tudja folytatni munkáját. A polgármester felvetette annak lehetőségét is, hogy a vásárhelyi és székkutasi bemutatót követően a filmet a Gregus-kiállítás tovább vándoroltatásával akár más településeken is bemutathatják.

Forrás: promenad.hu