Hat óra munkavégzés felett jár 20 perc pihenő – jelentette ki a Napraforgó című műsor vendége, Soós Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség Szakigazgatási Szervének igazgatója. A műsorban többek között az is kiderült, mit lehet tudni az idénymunkákról, a teljesítménybérről, és a munkaügyi ellenőrzésekről.

A munkavállalók, és a munkáltatók világáról beszélt Soós Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség Szakigazgatási Szervének igazgatója a csütörtök délelőtti Napraforgóban. A műsorban többek között kiderült, mik az általános tudnivalók az idénymunkákról, a teljesítménybérről, a megbízási- és a vállalkozási munkaszerződésről, a felmondási időről, valamint a munkaügyi ellenőrzésekről.

http://static.promenad.hu/article/11/84/39/d8ccbb91f9075ae1385945421e31f763_normal.jpg

Most az őszi szezon kezdetén leginkább a szőlő-betakarításokon várható több munkaügyi ellenőrzés, például Csongrád, Ásotthalom környékén – mondta el Soós Tamás. Mezőgazdasági idénymunkák esetében elég egy egyszerűsített foglalkoztatási eljárás, még munkaszerződés sem szükséges, ha úgy egyezik meg a munkáltató és a munkavállaló. Ebben az esetben a munkáltatónak az interneten keresztül kell regisztrálnia a munkavállalót. A munkavállalónak pedig jelenléti ívet kell vezetnie. Ha egy ellenőrzésen az érintettek tudják igazolni, hogy szomszédi, rokoni viszonyban állnak egymással, valamint nem pénzért segédkeznek, akkor ez esetben nem várható büntetés.

Egyébként mindig a munkáltatókat figyelik, sosem a munkavállalókat – folytatta az igazgató. Ugyanis a munkáltatók gyakran nem megfelelően, vagy egyáltalán nem tájékoztatják a beosztottaikat arról, hogy voltaképp mi is áll a szerződésükben, vagy mi tartozik a munkakörükbe. Egy munkavállalóval kötelező ismertetni a napi munkaidejét, kötelezettségeit, jogait, és a munkarendjét, hogy egy nap mennyi időt, hány napot dolgozhat. Például hatnál több óra munkavégzés esetén jár a dolgozónak 20, míg 9 óra esetén 25 perc pihenőidő.

Ha egy munkáltató úgy dönt, hogy teljesítménybér szerint fizet a munkavállalóknak, akkor a norma megállapítása előtt egy felmérést kell készítenie. Azonban itt, ha a munkaügy ellenőrzést tart, azt vizsgálja, hogy mennyire reális ez az elvárás. – ismertette Soós Tamás.

A műsorban szóba kerültek a gyakornokot foglalkoztató cégek is, és megtudtuk, hogy az iskolák kötelesek szerződést kötni a Csongrád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamarával, valamint a tanulót alkalmazó vállalattal is. A minimálbér bizonyos százalékát évfolyamtól függően kötelező megkapnia a diáknak abban az esetben, ha dolgozik is a gyakorlati helyen.

Megbízási munkaszerződés és vállalkozási munkaszerződés esezében nincs olyan alá- és fölérendeltségi viszony, mint általában egy munkáltató és munkavállaló közötti kapcsolatban – hallhattuk Soós Tamástól. Az igazgató a felmondási idővel kapcsolatban elmondta, munkáltatói döntéstől függően abban az esetben kell letöltenie a munkavállalónak, ha a munkáltató bocsátja el az alkalmazottját, vagy ha közös megegyezés történik. Ez általában 30 nap szokott lenni.

Forrás: promenad.hu