Az európai elvárásoknak megfelelő, felelős állattartási szemlélet meghonosítását segíti az a kormányrendelet, amely több állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályt módosít. Az új szabályok alkalmazásával átláthatóbb lesz a hazai eb állomány, és csökkenhet a kóbor kutyák száma.

Az állatvédelmi törvény szellemében most módosított kormányrendeletek a hazai szabályozást korszerűsítik. Így az európai gyakorlathoz igazítják az állatvédelmi bírság összegét, amely mára elveszítette visszatartó erejét. Az emelt összegű büntetés már alkalmas lehet arra, hogy a gazdasági haszonállatokat tartó vállalkozások vagy magánemberek szemlélete a felelős állattartással kapcsolatban változzon. Például az állatokat gyakran embertelen körülmények között, országhatárokon át szállító magánemberekkel és vállalkozásokkal szemben hatásosabb lehet a magasabb összegű bírság.

2013-tól minden kutyát kötelező lesz chippel (transzponderrel) ellátni. Az ebek adatait országos adatbázis tartja majd nyilván. A jelenleg még egyedi azonosítóval nem rendelkező állatok megjelölésére közel fél év áll a tulajdonosok rendelkezésére, egy eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állattartótól, amely magában foglalja a chip árát, a beültetés és az adatbázisba történő regisztráció díját is. Az új szabályok alkalmazásával átláthatóbb lesz a hazai eb állomány, és csökkenhet a kóbor kutyák száma.

Ezentúl a kereskedésekben tartott állatokról naprakész nyilvántartás készül. Szigorodnak a gerinces állatok számára biztosítandó élettérrel kapcsolatos előírások, különösen a kutyák tartásának szabályai. 2016-tól egyáltalán nem szabad majd kutyát tartósan láncra verni. Az új szabályozás az ebek fülét nem engedi megkurtítani. A kutyák farkát az állatok hétnapos koráig lehet rövidíteni.

A szaktárca bízik abban, hogy az állattartással kapcsolatban változó előírások hozzájárulnak a felelős állattartás minél szélesebb körű terjedéséhez.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium