Tizedik alkalommal rendezték meg Székkutason a Hagyományőrző Táncgálát a Murgács Kálmán Művelődési Házban vasárnap. A rendezvényre Hódmezővásárhelyről, Orosházáról és Székkutasról érkeztek fellépők, egészen a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Nem maradt üres szék délután 15 órára a Murgács Kálmán Művelődési Házban vasárnap Székkutason, ugyanis a környék településeiről érkeztek táncosok, hogy megmutassák, mit tudnak. Néptánc, társastánc és hip-hop produkciókat is láthattak az érdeklődők, amihez a talpalávalót, Magyar Enikő és zenekara biztosította.

Kovácsné Rostás Erzsébet, a rendezvényt szervező Székkutasi Olvasókör elnöke elmondta, hogy az olvasókörnek megalakulása óta van néptánccsoportja.

„Néptánc gálát szerveztünk minden áprilisban a tánc világnapja alkalmából és ez természetesen úgy kerek, ha a környék településeiről is érkeznek fellépő csoportok” - tájékoztatott az olvasókör elnöke. Megjegyezte, hogy öt évvel ezelőtt volt kültéri kirakodóvásár és egész napos sokadalom volt, ahol Keleti Andrea táncművész volt az est háziasszonya.

Összesen tíz produkciót tekinthettek meg az érdeklődők a Kankalin Néptáncegyüttes, a BFMK Tökmag-, Csillagocska- és Ficánka Néptánccsoportja, a Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola Gregus Máté Tagintézménye, a Líbor Ilona Óvoda, az orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kaláris Néptánccsoportja és a szegedi Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola előadásában. 

Komlósiné Kis Klára, néptánccsoport vezető és tanár, a Kankalin néptáncegyüttes tagja és ő tanította be a székkutasi iskolások „Somogy táncok” című produkcióját. Elmondta, hogy a gyerekek lelkes és befogadóak nem csak Hódmezővásárhelyen, Székkutason is. 

„Szerdánként jártam ki Székkutasra és másfél órát gyakoroltunk egy-egy alkalommal. Január óta készülünk a Somogyi táncokkal a fellépésre és most jött el az ideje, hogy bemutassuk a táncunkat” – fogalmazott a tánctanár. 

Kovács Botond László, Gajda Milán Attila, Gábor Bence és Bánfi Gábor Zétény a székkutasi néptánccsoportban táncolnak. Elmondták, hogy az egész táncot szeretik, de mégis az a rész volt a kedvencük, ahol a bottal táncolnak. A fiúk közül van, aki egy éve és van, aki óvoda óta néptáncol.

Nagy Adrienn is a fiúkkal ropja. Elmesélte, hogy kicsi kora óta táncol, és nagyon szereti. 

„Megtetszett a mozgás, az hogy fellépünk, együtt vagyunk, és jól érezzük magunkat. Azért fontos a hagyományőrzés, hogy a mi unokáink is megismerjék ezeket a szokásokat” – mondta Adrienn. 

„A tánc a lélek rejtett nyelve” – mondta Martha Graham. A gyermekek, akik a színpadra álltak vasárnap, pedig ezt a közös nyelvet beszélték mindannyian, hiszen mindenki megnézte a másik produkcióját, majd a rendezvény végén mindenki összeállt, hogy közösen táncoljanak és ünnepeljék a tánc világnapját. 

Forrás: www.radio7.hu